Premium

Leidse burgemeester Lenferink: ’Meer meldingen van huiselijk geweld door coronacrisis’

Leidse burgemeester Lenferink: ’Meer meldingen van huiselijk geweld door coronacrisis’
Veilig Thuis krijgt meer meldingen van huiselijk geweld.
© Archieffoto ANP
Leiden

Het aantal gevallen van huiselijk geweld in de regio lijkt toe te nemen nu mensen massaal thuis werken. Veilig Thuis in de regio Hollands Midden heeft vorige week voor het eerst een toename van het aantal meldingen gerapporteerd. Dat meldt burgemeester Henri Lenferink in een brief over de lokale impact van de coronacrisis.

Of er sprake is van een trend, valt volgens de burgemeester op dit moment nog niet te zeggen. Wel meldt hij dat zowel Veilig Thuis als het crisisinterventieteam van de GGD als het erop aankomt nog altijd op huisbezoek gaan. En als het echt uit de hand loopt geven politie en Openbaar Ministerie nadrukkelijk voorrang aan strafzaken over huiselijk geweld en kindermishandeling.

De regel dat iedereen buitenshuis voldoende afstand moet houden, wordt volgens Lenferink in Leiden goed nageleefd. De gemeentelijke handhavers hebben sinds de instelling van de regel wel geregeld gewaarschuwd, maar ze hebben nog geen bonnen hoeven uitschrijven. De politie heeft dat al wel een aantal keer gedaan. Op verschillende plaatsen in de stad zijn groepen jongeren aangetroffen die niet genoeg afstand hielden.

Leiden levert op verschillende manieren een bijdrage aan het financieel overeind houden van kleine ondernemers. Wie zijn rekeningen aan de gemeente niet betaalt, hoeft in de meeste gevallen niet te vrezen voor aanmaningen en deurwaarders op de stoep. Alleen in specifieke gevallen zoals bij bouwleges gaat de gemeente wel gewoon door met invordering. Ondernemers die hun aanslagen voor onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing nu even niet kunnen betalen, kunnen met een simpel verzoek uitstel van betaling krijgen tot 31 augustus.

In verband met de oproep om recreatief verkeer zo veel mogelijk te beperken blijft de passantenhaven aan de Beestenmarkt tot nader order gesloten.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.