Premium

Ruïne van Teylingen biedt Zwarte Tulp uitgelezen kans

Ruïne van Teylingen biedt Zwarte Tulp uitgelezen kans
De oudst bekende afbeelding van de ruïne, uit 1598.
© Archieffoto
Lisse

Zou er buiten een klein groepje onverbeterlijke optimisten ooit iemand hebben geloofd dat museum De Zwarte Tulp ook echt zou verhuizen naar het pand van Microformat aan de Heereweg? Dat gaat dus ook inderdaad niet gebeuren, zo maakte het museum deze week bekend. Als het museum zijn ambities echt waar wil maken, kan het beter proberen de krachten te bundelen met die andere museale attractie die grote ambities heeft: de Ruïne van Teylingen.

Eerlijk is eerlijk: als streekmuseum doet De Zwarte Tulp zeker niet onder voor veel andere streekmusea - die heel wat meer ondersteuning krijgen dan slechts wat mooie woorden zoals in Lisse. Er is een fraaie collectie over de bollenteelt en daarnaast is er met grote regelmaat een aardige tijdelijke tentoonstelling.

De ambities zijn echter wel heel groot: een verviervoudiging van het aantal bezoekers tot 50.000 per jaar in een veel groter pand waarin ook plaats is voor Panorama Tulipland. Over de vraag waar de benodigde miljoenen vandaan moesten komen, werd vorig jaar mei wel heel luchthartig heen gewandeld. Te luchthartig, zo blijkt nu.

Westerbeek

Om de ambities waar te maken – en daarmee volgens bestuursvoorzitter Herman den Hollander het voortbestaan veilig te stellen – moet het museum dus een andere weg inslaan. De oplossing is wellicht helemaal niet zo ver weg: aan de Teylingerlaan in Sassenheim. Na vele jaren van praten en plannen maken wil de gemeente Teylingen daar nu echt de grote slag maken met de ruïne, waarbij ook de omliggende bebouwing wordt betrokken.

Pijnpunt daarbij is de toekomst van de uit 1930 stammende bollenschuur van Westerbeek. Renoveren en verduurzamen kost veel geld en de gemeente zit dan met een gebouw dat drie keer te groot is voor het bezoekerscentrum dat daar is geprojecteerd. Het college opteert voor sloop, al doet dat natuurlijk wel pijn. Als er voor de schuur een initiatief komt dat past binnen de plannen, dan kan de schuur blijven staan, zei wethouder Arno van Kempen eind vorig jaar.

Geschiedenis

Wat ligt er meer voor de hand dan om daar De Zwarte Tulp te vestigen? Afzonderlijk missen de ruïne en het museum de potentie om de gewenste en financieel benodigde aantallen bezoekers te trekken, maar samen is de kans dat dat lukt veel groter. Samen kunnen ze ook de geschiedenis van de streek vanaf de middeleeuwen tot nu op een aantrekkelijk manier in beeld brengen.

De bereikbaarheid is verder prima, parkeergelegenheid is volop aanwezig en de directe omgeving leent zich uitstekend voor wandelen en fietsen. Tenslotte is in het mooiste dorp van de Bollenstreek zelf nog veel historie – zoals het Oude Koninghuys en de vele bollenvilla’s – terug te vinden als derde onderdeel van een dagtrip.

Slikken

Voor Teylingen komt daar nog bij dat het panorama dan weer terugkomt in de gemeente waar het is gemaakt en dat De Zwarte Tulp naast de collectie, een flinke portie gezonde ambitie, deskundigheid en een stevig netwerk ook nog flink wat harde euro’s kan inbrengen: de 6,5 ton die de gemeente Lisse heeft betaald voor het huidige pand aan het Vierkant.

Voor De Zwarte Tulp zal het wellicht even slikken zijn om Lisse te verlaten, maar daar krijgt het museum wel een veelbelovend toekomstperspectief voor terug. Het zou heel erg zonde zijn als emotie deze uitgelezen kans om samen echt wat moois neer te zetten in de weg zou staan.

Sjaak Smakman

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.