Premium

De leegte is een vriend van corona, leert een fietstochtje door Leiden

De leegte is een vriend van corona, leert een fietstochtje door Leiden
Een zonnige corona-zondag in Het Plantsoen in Leiden.
© Foto’s Hielco Kuipers
LEIDEN

Streekgenoten lijken de oproep om vooral weg te blijven van het strand, de bollenvelden en de openbare ruimtes in stad en dorp dit weekeinde massaal opgevolgd te hebben. De leegte leek zaterdag en zondag een vriend van het coronavirus.

Op individuele gevallen na bewijst Leiden en omstreken zich de oproep ter harte te hebben genomen. Ondanks het weer, al stond er venijnig briesje, overheerst de rust, zo leert een (fiets)tochtje door stad en land. De onvermijdelijke wielrenners opereren niet in groepen van meer dan drie, maar in koppels of als individu.

Voor de rest: veel jonge ouderparen met wandelwagens, verliefde stelletjes in de parken die toch al niet van elkaar af kunnen blijven, voetballende vaders met hun kroost, winkelend publiek dat angstvallig die gewenste anderhalve meter afstand houdt - al lukte dat niet altijd - en alleenstaanden op bankjes in de parken, al dan niet met een sigaartje of boek in de hand.

Supermarkten

De supermarkten blijven een knelpunt. Bij AH XL op het Bevrijdingsplein is net als elders een winkelwagen verplicht, maar eenmaal in het bezit ervan scheuren de meesten op (te) korte afstand langs elkaar en lijkt social distancing een wassen neus. Zo ook bij de Hoogvliet aan de Kennedylaan. Dat begint al met de straatkrantverkoper die in de deuropening staat en daarmee het grootste risico loopt, omdat hij daarmee onbedoeld met iedereen in contact komt.

Maar eten is een eerste levensbehoefte dus kennelijk wordt tamelijk lichtzinnig met de voorschriften omgesprongen.

Lees ook: Rustig op stranden en recreatiegebieden na oproep thuis te blijven

Voor de rest lijkt Leiden enigszins op een spookstad. Kijk het filmpje op YouTube dat Leidenaar Gerard Slokker (zoektermen: Lege Leidse Straten) op 30 maart plaatste en het beeld komt angstwekkend overeen. Park Matilo? Leeg. Het Plantsoen? Nauwelijks volk dat elkaar in de weg zit.

Het anders met dit weer zo drukke Kooipark? Omwonenden hebben het er nog nooit zo rustig zien. De Leidse Hout? Op wat voetballende kinderen en wandelaars na een oase van rust. Beestenmarkt, Garenmarkt, Stadhuisplein en Pieterskerkplein zijn nagenoeg uitgestorven.

De leegte is een vriend van corona, leert een fietstochtje door Leiden
Pleziervaart op De Leede in Warmond. Afstand genoeg tussen de boten.

Van Riebeeckhof

De Leidenaar zit thuis of in zijn tuin. Ook aan het Van Riebeeckhof in Leiden Noord is zaterdag het speeltuintje tussen de flats helemaal leeg. De schok van een dag eerder, toen een overleden jonge vrouw in een flat op de hoek werd aangetroffen, wordt er niet en masse op straat verwerkt en dat was vrijdag wel anders.

Er zijn overigens geen indicaties van een misdrijf. De kinderen van de ongeveer dertigjarige vrouw uit Eritrea, die twee weken geleden nog bevallen was, zijn overgedragen aan jeugdzorg.

Aan de andere kant van de Willem de Zwijgerlaan, in het Kooipark, vrolijker taferelen al had Cor Lagendijk zijn tachtigste verjaardag anders voorgesteld. Zit het huis en de tuin in andere gevallen vol met dik dertig man, zaterdag is alleen de buurvrouw op bezoek bij hem en zijn echtgenote. De dames Lagendijk en Lepoeter lepelen een advocaatje met slagroom leeg, Lagendijk zelfs neemt een wijntje.

Zegerplas

In Alphen aan den Rijn is het ergste ’incident’ dat gemeld wordt, het feit dat de hekken op de afgezette parkeerplaats bij de Zegerplas opzij geschoven zijn. Ondanks het verbod wordt toch geparkeerd en - dus - gerecreëerd.

En in Zoeterwoude ziet CDA-raadslid Arjan Bakx op zijn hardlooprondje ’hardleerse’ 75-plussers die zich in groepen van vijf verplaatsen, naast te grote pelotons wielrenners.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.