Premium

In de Bollenstreek is het op zondag erg rustig, het strand is desolaat

In de Bollenstreek is het op zondag erg rustig, het strand is desolaat
De Herenweg in Lisse. Geen toeristen die de boel vertrappen.
© Foto Hielco Kuipers
Duin- Bollenstreek

Op de prachtige zonovergoten zondag was het in de Bollenstreek en aan de stranden bijzonder rustig. De boodschap ’houd afstand’ is echt aangekomen.

De zuidenwind voert een zoete geur van hyacinten aan. Op talloze plekken in de bollenstreek ruik je het. De paarse, witte en roze velden staan er prachtig bij en het is een perfecte dag om ze te bekijken. Toch zie je in de voormiddag weinig mensen aan de kanten van de velden parkeren om tussen de bloemenrijen selfies te maken. „Normaal gesproken kun je je hier niet draaien vanwege de hordes Chinezen en Koreanen die naar de bloemen komen kijken. Nu zie je bijna niemand”, zegt Ralf den Berg. Aan rand van een roze hyacintenveld aan de Voorhoutse Jacoba van Beierenweg staat hij tegen zijn auto geleund: „Ik woon hier net even verderop in het dorp dus ik ben geen toerist. Nou ja, misschien wel een beetje want ik wilde met mijn drone boven de bollenvelden vliegen. Hebben die bloemen me toch aangetrokken.”

Hij heeft alle ruimte, de enige andere parkeerders langs het veld zijn motorrijders Wendy en Jeroen uit IJmuiden. Waarom zijn ze, ondanks de oproep van veel gemeenten om thuis te blijven, toch op pad gegaan? „Omdat motorrijden toch weinig invloed zal hebben op de verspreiding van corona”, vertelt Jeroen. „Je houdt afstand en zoekt geen drukke plekken op. Wat we normaal doen is dat we een stukje gaan rijden en dan ergens een terrasje gaan pakken. Dat kan nu natuurlijk niet. Dus dit is mijn lunch vandaag.” tTiomfantelijk houdt hij een stevige bruine boterham omhoog, „Met pindakaas. Maar dat is prima, zo kunnen we er toch veilig even op uit.”

Dat hebben blijkbaar meer motorrijders bedacht, want zij zijn samen met de recreatieve fietsers zondag wél duidelijk aanwezig op de wegen tussen de bollenvelden.

Even verderop verkoopt Mathieu van Renssen vanuit een grote loods bollen en bloemen aan de voorbijgangers. Af en toe stopt er een auto om bakken vol planten voor een spotprijsje mee te nemen. „Storm loopt het niet, maar we doen dit voor de actie #helpdekweker om toch wat omzet op te leveren. Maar ja, als je een tientje investeert en je verkoopt de opbrengst voor vijf euro, dan weet je al met wat voor ramp we te maken hebben. Daar gaat verkoop aan particulieren op deze manier niets aan veranderen. Ik zal je eerlijk zeggen: we hebben liever hordes toeristen tussen de velden dan dit.”

En hoe zit het aan de kust? In de bollenvelden bij Noordwijk is het op sommige plekken wat drukker. Rond een enkel bollenverkooppunt misschien iets té. Maar als je door Katwijk aan Zee rijdt, valt onmiddellijk op hoe rustig het is.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

In de Bollenstreek is het op zondag erg rustig, het strand is desolaat

Het lijkt op straat haast een winterse maandagmorgen. Maar de zon schijnt geweldig en het is achttien graden op een aprilzondag. Een stralende stranddag. Op de boulevard is meer verkeer, maar hoewel de grote parkeerterreinen in de gemeente zijn afgesloten, zijn er langs de zeereep parkeerhavens te over. Het lijkt erop dat de landelijke aandacht voor de afsluitingen effect heeft. Als je het strand op loopt is dat helemaal duidelijk. Desolaat is het enige woord dat hier nog op van toepassing is. De Zuiderpost van de reddingbrigade is zelfs dicht „Het is niet nodig om aanwezig te zijn”, laat Kees de Mol van de Katwijkse Reddingsbrigade even later weten. „Af en toe gaan onze mensen even naar de posten om te kijken hoe het staat met de situatie. Maar je ziet het zelf, het is totaal niet druk. Wij hebben vandaag een bijzonder rustige dag.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.