Kerken in de Bollenstreek versierd met bloemen die eigenlijk voor de paus waren

Bart Bergman bij de karren vol met bloemen die hij in bloei heeft getrokken.
© Publiciteitsfoto
Met uiterste precisie is ervoor gezorgd dat de bloemen met Pasen op hun mooist zijn.
© Publiciteitsfoto
1/2
Lisse

Bakken vol hyacinten, tulpen en narcissen versieren met Pasen vijf kerken in de Duin- en Bollenstreek. De duizenden bolbloemen zouden eigenlijk komend weekeinde op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad moeten staan, maar door de coronacrisis zal er dit jaar geen bloemenhulde zijn.

Om de vele bakken met bloemen die al in bloei waren getrokken toch een bestemming te geven, is ervoor gekozen die neer te zetten bij de Sint Agathakerk en de Engelbewaarderskerk in Lisse, de Jozefkerk en de Martinuskerk in Hillegom en de Heilig Hart van Jezuskerk in De Zilk. De meeste bakken komen buiten te staan, een klein deel zal rond het altaar van de Sint Agathakerk worden geplaatst om zo ook de paasdienst, die via livestream wordt uitgezonden, op te fleuren.

Precisie

De duizenden bloemen zijn de afgelopen maanden door teler Bart Bergman in bloei getrokken. Met uiterste precisie heeft hij ervoor gezorgd dat ze precies met Pasen op hun mooist zijn. Op de dinsdag voor Pasen gaan de bloemen normaal gesproken op transport richting Rome, waar arrangeur Paul Deckers en zijn bloemisten zorgen voor de aankleding van het Sint-Pietersplein.

De vrachtwagen met bloemen vertrekt de laatste jaren vanaf de Keukenhof, maar pas nadat de bisschop de typisch Hollandse handelswaar heeft gezegend. Hoewel de bloemen dit keer thuisblijven, worden ze voordat ze naar de kerken gaan, ook gezegend. Dat gebeurt woensdagochtend vroeg bij het bollenbedrijf van Van der Slot in Lisse. Bouke Bosma, de nieuwe pastoor van de Willibrordusparochie, waar de kerken onder vallen, zal die taak woensdagochtend verrichten.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.