Premium

Neologisme van de week: balkonquiz

Neologisme van de week: balkonquiz
Noam Cartozo schreeuwt zijn quizvragen door de straat.
© Videostill Instagram

Balkonquiz - Quiz die iemand organiseert en leidt vanaf zijn balkon, omdat het vanwege de corona-uitbraak niet mogelijk is om de quiz ergens anders te organiseren, bijvoorbeeld in een café.

Social distancing zorgt voor creatieve vrijetijdsbesteding. De Franse acteur Noam Cartozo roept elke avond quizvragen naar zijn buurtbewoners en die schreeuwen dan de antwoorden terug vanaf hun eigen balkon. Een groot succes, en niet alleen in Cartozo’s eigen straat: ook op Instagram volgen duizenden mensen de quiz.

De balkonquiz is een van de vele vindingrijke oplossingen om toch gezellig samen te kunnen zijn in deze barre coronatijden. Al die initiatieven leveren een hoop nieuwe woorden op. Zo organiseerde een Nederlands verpleeghuis pas een heuse ’gangbingo’, maar bingoën kun je ook op het balkon (en dat heet dan ’balkonbingo’) of op straat (’straatbingo’). Ook gaan we nog steeds volop op ’raamvisite’ bij elkaar: toch even bijpraten, maar netjes achter glas. Zo benutten we alle ruimtes in en rondom ons huis optimaal, met elkaar, en doen we toch aan social distancing.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.