Rutte vindt het reëel dat coronamaatregelen na 28 april van kracht blijven, geen nieuwe maatregelen; ’Hou vol’

Rutte vindt het reëel dat coronamaatregelen na 28 april van kracht blijven, geen nieuwe maatregelen; ’Hou vol’
DEN HAAG

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Rutte noemt het verder "veel te vroeg" om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. Rutte zei dat we "voorzichtig" op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

De premier spreekt van "een lange adem". "Als we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten, het loket gaat echt niet in één keer weer open." Volgens Rutte wordt gekeken naar "intelligent" afbouwen van de maatregelen, verwijzend naar wat het kabinet noemt de intelligente lockdown, waar we nu in zitten.

Afgelopen week was hij ontzettend "trots" op Nederland omdat nagenoeg iedereen "ondanks het stralende weer" binnen bleef. Hij hoopt dat iedereen het komende paasweekeinde hetzelfde doet, zodat het effect van de maatregelen niet ineens weer teniet wordt gedaan.

Geen nieuwe maatregelen

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt Rutte. Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven, ook in het paasweekend, onderstreept hij.

De minister-president waarschuwt om niet achterover te leunen. Dat de razendsnelle opmars van het virus lijkt te vertragen, komt "doordat we ons aan de maatregelen houden". Als Nederlanders dat niet langer doen, "schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek. Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken." Dat zou "alles tenietdoen wat is opgebouwd", aldus Rutte.

"Hou vol", benadrukte de premier nog maar eens. "Blijf zoveel mogelijk thuis, ook in het komende paasweekend." Hij roept op Pasen dit jaar thuis te vieren. En wielrennen in groepjes, of motorrijden zonder anderen de ruimte te geven, dat is helemaal uit den boze, herhaalde Rutte nog eens.

Ook onnodig grensverkeer is niet de bedoeling, zei Rutte nogmaals. Duitsland en Nederland patrouilleren vaker in de grensstreek om bijvoorbeeld dagjesmensen te ontmoedigen naar het buurland te reizen.

Apps

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge na het crisisberaad.

Het intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei hij. Een van de apps waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die met het coronavirus besmet blijkt te zijn of is geweest, waarna je het advies krijgt om twee weken binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden.

Je krijgt vervolgens een verzoek om een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter om je lichamelijke situatie van huis uit te monitoren. Deze app is ontwikkeld door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. "Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren", zei De Jonge.

Privacy

De minister benadrukte dat dit alleen kan "als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy". Dat kan volgens hem alleen met vertrouwen van de samenleving. Daarom wil hij de mogelijkheden hiervan eerst nauwkeurig laten uitwerken. Hij hoopt snel met informatie hierover te komen. Andere landen zoals Duitsland en Engeland maken ook al gebruik van of onderzoeken deze technologie. Het kabinet kijkt daar ook naar. Uitgangspunt is dat niet wordt getornd aan de privacy, aldus De Jonge.

Wat betreft de minister vormen de apps de kern van het nieuwe testbeleid, dat noodzakelijk is om straks uit de maatschappelijke lockdown te komen. De apps kunnen op die manier het werk van de GGD'en, die zich ook bezighouden met contactonderzoek, overnemen.

De Jonge vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de apps verplicht worden. Maar het is volgens hem wel nodig om deze manier van opsporing te laten werken, dat heel veel mensen deze apps gaan gebruiken. Hij opperde de technologie eerst uit te proberen in een regio.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.