Premium

Zzp’ers uit Alphen en Ter Aar helpen thuiszitters met ’anti-verveling’ boek om positief te blijven

Zzp’ers uit Alphen en Ter Aar helpen thuiszitters met ’anti-verveling’ boek om positief te blijven
Eske Beumkes (l) en Anke Scheffers demonstreren het ’Kletsje op 1,5 meter’ uit ’Het #Blijfthuis anti-verveling hulpboek' dat ze samen maakten.
© foto Taco van der Eb

„Wat gaan we doen om onszelf aan het werk te houden? En hoe kunnen we anderen helpen om deze periode, waarin we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, door te komen”, vroegen tekstschrijver Anke Steffers uit Ter Aar en vormgever Eske Beumkes uit Alphen aan den Rijn zich af toen veel van hun werk wegviel door de coronacrisis.

Hun antwoord was er een week of twee nadat Nederland in een ’intelligente lockdown’ ging: Het #Blijfthuis anti-verveling hulpboek. Een boek met - zoals de ondertitel meldt - twintig ’blijfbezig’ ideeën voor ’verveelde volwassenen’. Naast rekenbrekers en moorddadige breinkrakers - een specialiteit van Steffers - bevat het ook puzzels, yoga-oefeningen tegen de op de loer liggende stramheid en handleidingen om magneetjes te maken voor de koelkast - waar je als thuiswerker drie keer zo vaak langs komt. En ga zo nog maar even door.

Zzp’ers uit Alphen en Ter Aar helpen thuiszitters met ’anti-verveling’ boek om positief te blijven

„Als we er dertig mensen blij mee kunnen maken, is het al mooi”, zeiden de twee zzp’ers voordat ze hun werk begonnen te promoten via social media. „Inmiddels wordt het, ook doordat media het beginnen op te pikken, steeds groter”, merkt Beumkes. „We krijgen ook steeds meer positieve reacties”, weet Steffers. „Dat het zo afwisselend is, bijvoorbeeld. En dat je, als je erin gaat kleuren, je even los kunt maken van al dat coronanieuws. Of van je kinderen.”

Muren

En dat voelt goed, ook omdat ze uit eigen ervaring weten dat zelfs de intelligentste lockdown meer met een mens doet dan-ie denkt. „De eerste week ging prima”, weet Beumkes nog goed. „Maar de tweede week kwamen de muren op je af als je met elkaar de hele dag binnen zat.” Voor ze het wist maakte ze met haar man een gedetailleerde weekplanning. Eentje die ruimte biedt om ’lekker naar buiten te gaan’ met de twee jonge kinderen, maar waarin hij net zo goed tijd voor zichzelf kan inplannen op dagen dat zij werkt.

Hoe belangrijk die ’Me time’ is weet Steffers van kinderpsycholoog Tischa Neve, met wie ze zich onlangs nog over teksten had gebogen. „Zij wilde het publiek duidelijk maken hoe je het in deze coronatijden gezellig kunt houden, thuis met je gezin. Volgens Neve is ’Me time’ - tijd waarin je boekjes leest, tv kijkt of wat je ook maar wilt - daarbij heel belangrijk. Die tijd moet ook echt voor jezelf zijn en dan mag niemand je storen. Zeker bij een gezin dat dag en nacht op elkaars lip zit, heb je die je tijd namelijk hard nodig.”

Het boekje wil daarbij helpen. Zo bevat de pagina ’Me time’ een voorgedrukte weekplanner waarop al even voorgedrukte dingen te plakken zijn als ’Me time’, ’Alleen naar buiten’, ’Koken met gezin’, ’Sport met gezin’ en ’Spel met gezin’. ’Want’, zo luidt de toelichting, ’in deze rare periode ben jij moeder/vader/verzorger/onderwijzer en opvang tegelijk. Je dag- en weekplanning is compleet van slag. Vergeet je jezelf niet? Zorg jij wel voor voldoende me time? Maar ook voor leuke gezinstijd tussen het school- en thuiswerken door?’

Steffers woont alleen. En toen vaste onderdelen als werk, tennis en volleybal wegvielen, merkte ze hoe zwaar het haar viel om de dag door te komen. „Je hebt dan echt niks. En dus ben ik dingen gaan bedenken, zoals dit boekje, om toch weer mijn draai te vinden.” Voor ze het wist, zat ze druk met Beumkes te videobellen, te whatsappen en te mailen om de mooiste ideeën in enkele dagen werkelijkheid te laten worden. Daarbij stond voorop dat het boekje zeker niet te zwaar mocht worden.

Positief

Waar het even kan, krijgt de lezer de boodschap mee om vooral positief te blijven. Zo kunnen in de ’Stay positive @home’ gedoopte woordzoeker zaken worden weggestreept als schone lucht, relaxen, vrij, liefde, omzien naar elkaar en uitslapen.

Zzp’ers uit Alphen en Ter Aar helpen thuiszitters met ’anti-verveling’ boek om positief te blijven
’Letterzetter’ uit het besproken boek.

Tussendoor wordt er flink geknipoogd, bijvoorbeeld bij het uit oude kindertijden geleende idee om via bekertjes te communiceren. Want hoe lang is de draad die je daartussen mag spannen? De 1,5 meter die als veilig wordt beschouwd in coronatijden! En wat blijkt wanneer je jouw beker tegen je oor houdt? Dat je elkaar zelfs kunt verstaan wanneer aan het andere einde wordt gefluisterd. Als het touw maar strak gespannen is.

„De beelden erbij heb ik zo los en toegankelijk mogelijk gemaakt”, meldt vormgever Beumkes. „Niet te veel poespas en fijn om doorheen te bladeren. Alles om de niet zo fijne tijd waarin we nu leven wat gemakkelijker te maken en afleiding te bieden van onze nieuwe, dagelijkse sleur.”

Senioren

Nu het aantal bestellingen voor het volwassenenboekje een gezonde groeicurve vertoont, willen de twee in verzorgingshuizen gaan peilen of er ook behoefte is aan een boekje voor senioren. Bij hen is het deze weken immers extra stil. Ideeën voor zo’n boekje hebben de twee in overvloed. Van versjes om ze op te vrolijken en een quiz met vragen over tv-sterren van vroeger als Swiebertje, Willem Ruis en Mies Bouwman, tot knikkeren met propjes tussen twee boeken op tafel en sjoelen met knopen of een ouderwetse walnoot tussen enkele strategisch geplaatste glazen.

Het zijn spellen die je ook tegen jezelf kunt spelen. Net als bij de bingo in het volwassenenboekje waarbij je geen cijfers afstreept op je kaart, maar zo snel mogelijk de bewuste dingen pakt die in huis zijn. Van een haarborstel en een computermuis tot een blikje groente. Gewoon een kwestie van klokken.

Een uitgave voor kinderen lijkt Steffers niet nodig.„Daar is iedereen al op ingesprongen.” Bovendien is het volwassenenboek niet louter en alleen voor volwassenen. Zo is het knutselen van kaarten net zo leuk voor kinderen.

’Het #Blijfthuis anti-verveling hulpboek’ telt 24 pagina’s en is voor 4,99 te bestellen als pdf. Het is ook te bestellen als gedrukt exemplaar, op A4-formaat. Dan kost het 10 euro 99. Meer info via eske@studio-schreeuwwitje.nl en anke@textburosteffers.nl. Hoewel een pdf gedeeld kan worden, merken de makers dat sommige bedrijven dat juist niet willen doen. Want, zo is de uitleg, we weten hoe zwaar ook jullie het hebben in deze tijd. En dat past wonderwel bij de slotboodschap ’Wij wensen iedereen veel sterkte in deze vreemde tijd’.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.