Premium

’Minstens 30 procent sociale bouw in Nieuw Boekhorst’

’Minstens 30 procent sociale bouw in Nieuw Boekhorst’
De Noordelijke Randweg wordt een belangrijke ontsluiting voor Nieuw Boekhorst.
© illustratie gemeente
Teylingen

Bij de nieuwbouw in de grote uitbreidingswijk Nieuw Boekhorst moet een inhaalslag worden gemaakt met sociale woningbouw. Dat betekent voor de Teylingse politiek dat er minimaal 30 procent sociale bouw in de rond de negenhonderd woningen grote wijk moet komen.

Die boodschap geven de politieke partijen mee aan het college voor de plannenmakerij die nu echt van start gaat. Dit jaar wordt vooral besteed aan het inventariseren van wat gemeente, grondeigenaren, bewoners en belangengroepen aan wensen en ideeën hebben. Dat wordt volgens wethouder Marlies Volten geen eenvoudig proces, onder meer omdat vijf ontwikkelaars grond in het gebied hebben: Heymans/ Terra ontwikkeling, Ballast Nedam, Roosdom Tijhuis, Syntrus/Achmea en Novaform. De gemeente bezit alleen de grond van de Noordelijke Randweg en die tussen de weg en de Leidsevaart. Daar komen overigens geen woningen, die strook wordt ingericht als natuurgebied.

Dat kan echter niet betekenen dat de gemeente geen eisen gaat stellen. ,,We moeten ons niet afhankelijk opstellen van de ontwikkelaars. de gemeente moet sturend optreden’’, zo verwoordde D66’er Bart van der Ploeg dat in de commissie ruimte. En dat betekent onder meer dat er minimaal 30 procent sociaal wordt gebouwd. Ook starters, middeninkomens en ouderen moeten in het plan aan hun trekken komen, stelde CU’er Mirjam Mack.

Een andere kwestie is welke voorzieningen er in de wijk moeten komen. In de wijk Hooghkamer, die in de afrondende fase is, zijn vrijwel geen eigen voorzieningen als scholen, sportvelden, buurtcentra of winkels gemaakt. Nieuw Boekhorst moet die wel krijgen, vindt de gemeenteraad. Volgens Volten is de gemeente al in beeld aan het brengen wat er voor de nieuwe wijk aan eigen voorzieningen nodig is.

Het college is vastbesloten om de regie over de nieuwe wijk strak in handen te houden, verzekerde zij de raad. Het maken van de plannen voor de nieuwe wijk, mag ook andere, kleinere plannen als Langeveld, Bloementuin en Hortuslaan niet in de weg zitten. Nog voor de zomer moet er een eerste grove schets voor Nieuw Boekhorst liggen, en eind dit jaar een globaal plan. In 2021 en 2022 moeten de plannen verder worden uitgewerkt en in 2023 kan dan de eerste paal voor nieuwe wijk worden geslagen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.