Premium

Noordwijk krijgt eigen decoraties en onderscheidingen

Noordwijk krijgt eigen decoraties en onderscheidingen
Paul van Gorcum bij de onthulling van zijn herdenkingstegel.
© Foto Taco van der Eb
Noordwijk

Naast de koninklijke onderscheidingen wil Noordwijk in de toekomst de mogelijkheid hebben om inwoners te belonen met een gemeentelijke decoratie of onderscheiding.

Na de zomer willen burgemeester en wethouders de gemeenteraad een voorstel voorleggen. Het dagelijkse bestuur antwoordt dat op vragen van Puur-fractievoorzitter Taetske Visser.

De recente huldiging van acteur Paul van Gorcum vormde voor Visser aanleiding om bij het college te informeren naar een stelsel voor gemeentelijke onderscheidingen. Ze wilde weten waarop de instemming met een herdenkingstegel voor Van Gorcum was gebaseerd. Noordwijk heeft immers nog geen regels daarvoor.

Het college antwoordt dat het een particulier initiatief betrof waaraan de gemeente medewerking heeft verleend. Daarnaast wijst het college op Van Gorcums verdiensten voor de toneelwereld en zijn inzet voor maatschappelijke organisaties en gezelschappen.

Omdat Van Gorcum in Noordwijk woont, is ervoor gekozen een tegel met handafdruk bij theater De Muze neer te leggen. Die is op 3 maart in bijzijn van de acteur en burgemeester Wendy Verkleij onthuld. Een dergelijke waardering is in Noordwijk overigens niet vreemd. Op de Koningin Wilhelmina Boulevard liggen tal van hand- en voetafdrukken van astronauten als onderdeel van de Walk of Space.

Hoe Noordwijk in de toekomst om wil gaan met aanvragen voor gemeentelijke decoraties en onderscheidingen wordt na de zomer duidelijk als het college met een voorstel komt. Daarin wordt ook de suggestie van Puur meegenomen om een zogeheten ’Jonge Helden Trofee’ in te voeren. Daarmee kunnen jongeren die een heldendaad of andere bijzondere daad hebben verricht in het zonnetje worden gezet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.