Premium

Menukaart wijst weg in voedseleducatie: van ’hack je snack’ tot ’poep en pukkels’

1/2
Leiden

De regio Leiden telt zoveel gezonde initiatieven voor het onderwijs, leerkrachten zien vaak door de bomen het bos niet meer. De organisatie Naar Buiten bedacht daarom de ’menukaart voedseleducatie’.

„Het is van belang om te leren waar je voedsel vandaan komt, maar er zijn zoveel aanbieders dat leraren niet altijd tijd hebben om daar in te duiken en een keuze te maken. Door middel van die menukaart zetten we op een rij wat er allemaal kan. Daarnaast bieden we in de menukaart zelf ook al veel inhoudelijke informatie”, vertelt Daphne van den Berg van Naar Buiten.

De projecten zijn qua uitvoering nou niet echt geschikt in deze coronaperiode. „Maar leerkrachten hebben misschien nu wel wat meer tijd om zich erin te verdiepen. Daarom leek het ons wel het juiste moment om de kaart te presenteren. En ’ermee aan de slag’ kan dan wanneer de coronacrisis voorbij is.”

Voedselverspilling

Er zijn menu’s voor BSO en kinderdagverblijf, voor basisonderwijs en voor voortgezet onderwijs. Denk aan moestuinprojecten, een bezoek aan de boerderij, proeven en koken. „Waar we in de menukaart ook aandacht aan besteden – en wat nogal eens onderbelicht blijft – zijn de thema’s ’consumentenvaardigheden’ en ’duurzame keuzes’. Bij duurzame keuzes kan het gaan over hoe je voedselverspilling voorkomt en waar jouw eten vandaan komt. Met de vaardigheden bedoelen we bijvoorbeeld kennis over wat je koopt, wat er allemaal in jouw eten zit en wat er vermeld staat achter op de verpakking. Ik weet wel, het zijn ouders die die keuzes maken, maar de kinderen van nu zijn de ouders van de toekomst. En als je er op jonge leeftijd al vertrouwd mee wordt gemaakt, dan is het wellicht makkelijker om op latere leeftijd gezondere keuzes te maken.”

Pubers

Pubers, die vaak meer geven om hun dagelijkse portie frikandellen dan om wat er op etiketten staat, zijn niet het makkelijkste publiek. „Maar toch zijn er leuke aanbieders van workshops. Zo heb je het Future Food Lab. In dat project ben je laborant en onderzoek je je voedsel. Je maakt kennis met de stofjes in energiedrankjes die jou zo opgepept maken, je ontdekt het verslavende stofje in chips. Met titels als ’hack je snack’ en ’poep en pukkels’ denken we dat ook die doelgroep bereikt kan worden.”

Bewustwording, daar draait het volgens Van den Berg allemaal om. „Want vaak hebben kinderen gewoon geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Ik verzorg wildplukwandelingen met klassen. Je eigen thee verzamelen is er één waar ze echt enthousiast van worden. Dat dat kan: eten uit de natuur! Vaak zijn kinderen echt helemaal verbaasd.”

De menukaart is te downloaden via naarbuitenleiden.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.