Toch nog overlast toeristen in bollenvelden, Leidsevaart dicht voor campers

,,Op sommige plekken is het gewoon weer file voor de velden met toeristen maar ook jongeren. En dat ondanks de oproep van de overheid om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven’’
© Archieffoto ANP
Lisse

Coronacrisis of niet. De bloeiende bollenvelden blijven bezoekers lokken. Jongeren maar ook groepen toeristen lopen nog steeds dwars door de bloeiende gewassen. Reden voor de gemeenten in de Bollenstreek om de komende tijd een aantal wegen af te sluiten. Zo mogen campers niet meer de Leidsevaart tussen Lisse en De Zilk oprijden.

De afsluiting van de wegen volgt op een oproep van kwekers die, coronacrisis of niet, toch weer veel overlast ondervinden van toeristen in de bollenvelden. ,,Op sommige plekken is het gewoon weer file voor de velden met toeristen maar ook jongeren. En dat ondanks de oproep van de overheid om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven’’, vertelt Annika Versloot, campagneleider van ’Enjoy the flowerfields, at home’.

Dranghekken

Om de toeristen uit de velden te houden, zijn inmiddels vijftig dranghekken uitgedeeld aan telers met bloeiende velden. Daarnaast is de campagne ‘Enjoy the flowers. Respect our pride’ omgebouwd tot de campagne Enjoy the flowerfields, at home. Op de gelijknamige website staan allemaal video’s van onder meer Keukenhof 2020. Op deze manier wordt geprobeerd liefhebbers van de bollenvelden digitaal te laten meegenieten van het kleurige gewas.

Lees ook: De Bollenstreek gaat niet op slot in het paasweekend, maar het scheelt weinig

Campagneleider Versloot roept iedereen op om toch vooral niet naar de Bollenstreek te komen. ,,Kwekers hebben het al zwaar met de crisis. Daar komt de schade aan het gewas nog eens bij. Bovendien lopen ze gezondheidsrisico’s als ze zelf mensen uit de velden proberen te houden. Laat iedereen dus gewoon thuis blijven, ook met het paasweekeinde.’’

De drukte van vorig jaar door campers langs de Leidsevaart bij Lisse.
© Archieffoto Hielco Kuipers

Afsluiting

Meer dan een oproep kan het campagneteam niet doen. Dat geldt niet voor de gemeentebesturen waarin de meeste bollenvelden liggen. Zij kunnen eventueel wegen afsluiten zodat bezoekers de Bollenstreek niet kunnen bereiken. Dat laatste gebeurt nu met de Leidsevaartweg tussen De Zilk en Lisse (Halfweg). Deze weg wordt afgesloten voor campers. Mocht het te druk worden met fietsers en wandelaars dan gaat de weg verder dicht.

Ook op andere wegen wordt de drukte in de gaten gehouden. Zo worden mogelijk lokale wegen rond de bollenvelden in een ruime cirkel om in Hillegom, Lisse en Sassenheim (Veeenenburgerlaan/Wilhelminalaan/ Loosterweg/ gebied tussen de N208 en N443) afgesloten voor auto’s, motorrijders en wielrenners. Ook kunnen gemeenten, net als de politie, overgaan tot het uitdelen van boetes. Het bedrag daarvan kan oplopen tot vierhonderd euro als er onvoldoende afstand wordt gehouden.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.