Twee miljoen voor park rond recreatief transferium Bospolder

Het plan dat landschapsarchitect Peter Verkade maakte voor de omgeving van het ’recreatief transferium’ aan de Bospolder in Leiderdorp.

Aad Rietveld
Leiderdorp

De plannenmakerij voor en de aanleg van een mooi park rond het oude HSL-informatiecentrum aan de Bospolder in Leiderdorp, kosten iets meer dan twee miljoen euro. Als het werk nog dit jaar afgemaakt kan worden, hoeft de gemeente dat niet zelf te betalen.

Leiderdorp kreeg het oude infocentrum voor niets van Rijkswaterstaat, maar wel onder voorwaarde dat het een recreatieve bestemming zou krijgen. Johan Klerks van de Brasserie Groep maakte een plan om er een ’recreatief transferium’ van te maken, waar je ’het typisch Hollandse polderlandschap kunt beleven’. Klerks en de gemeente tekenden daarover vorig jaar een intentieovereenkomst.

Maar waar de Brasserie Groep het gebouw gaat aanpakken, daar moet de gemeente de inrichting van de omgeving betalen. Dat is niet goedkoop. Eerder werd al eens 170.000 euro opzij gezet, nu komt daar nog eens 1.864.000 euro bij voor de uitvoering van het inrichtingsplan van landschapsarchitect Peter Verkade. Dat omvat behalve een weg en parkeerplaats onder meer een bomenrand om de A4 aan het oog te onttrekken, een ecologische boomgaard en steigers in de Does.

Leiderdorp hoeft die inrichting niet zelf te betalen. De ’gemeenschappelijke regeling Oude Rijnzone’, een samenwerking van Leiderdorp, Bodegraven en Alphen aan den Rijn, zegde er al 1,2 miljoen euro voor toe. Maar dan moet het plan wel dit jaar worden uitgevoerd, want eind 2020 houdt de regeling Oude Rijnzone op te bestaan. Een deel van de subsidie moet dan mogelijk worden terugbetaald, waarschuwen burgemeester en wethouders in hun raadsvoorstel. Het geld zou dan verdeeld worden over de drie gemeenten.

Verder rekent Leiderdorp op een forse bijdrage uit het ’groenprogramma Holland Rijnland’, maar die is nog niet zeker. De gemeenteraad bespreekt het krediet voor het park deze maand.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.