Toch te veel dagjesmensen in Bollenstreek: lokale wegen rond bollenvelden tijdens Pasen afgesloten

Waarschuwingen van burgemeesters om weg te blijven hebben te weinig geholpen.© Foto ANP/Remko de Waal

Hielke Biemond
Duin- en Bollenstreek

Ondanks oproepen van de burgemeesters van Lisse, Hillegom en Teylingen aan dagjesmensen om dit weekeinde vooral weg te blijven uit de Bollenstreek, was het zaterdag toch te druk rondom de bloeiende bollenvelden.

Lokale wegen tussen De Zilk, Hillegom en Lisse werden om die reden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en groepen wielrenners, en blijven dat ook op Eerste en Tweede Paasdag.

Het gaat niet om doorgaande wegen, maar de wegen tussen de bollenvelden. Er komen verkeersregelaars te staan om die maatregelen te handhaven. Als het in de loop van de dag wederom te druk wordt, geldt de afsluiting ook voor gewone fietsers en wandelaars.

De drie burgemeesters laten in een reactie weten teleurgesteld te zijn dat zaterdag onvoldoende gehoor werd gegeven aan hun oproep. ,,We snappen dat mensen graag naar de Bollenstreek komen in deze tijd. Maar het kan echt niet in deze coronacrisis. Blijf dicht bij huis. Die 1,5 meter is zo belangrijk. Wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor het indammen van het virus en dat de gezondheidszorg aan iedereen de zorg kan blijven bieden die nodig is.’’

Boos

De Hillegomse wijkagent twitterde zaterdag foto’s van drukte rondom de bollenvelden. ’Toch veel dagjesmensen en toeristen tussen Hillegom en Lisse’, schreef hij. ’Mensen neem je verantwoording!!!! Boos en verdrietig.’ Ook meldde de wijkagent dat een drone werd ingezet om bezoekers dit zich niet aan de regels houden te waarschuwen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanwege de te grote drukte rond de bollenvelden in de afgelopen dagen sloten de autoriteiten de Leidsevaart bij voorbaat al af voor campers. De burgemeesters van Hillegom, Lisse en Teylingen hadden voor het weekeinde al aangekondigd bij te grote drukte lokale wegen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en groepen wielrenners.

Klachten

Zij namen die maatregelen mede naar aanleiding van de klachten van kwekers, die niet willen dat toeristen door hun bollenvelden lopen om foto’s te maken. Dat veroorzaakt schade aan de bollen. De afgelopen jaren werd dat probleem zo groot dat ambassadeurs werden ingezet en posters opgehangen om het gedrag van de talloze toeristen te veranderen.

Hoewel dat er dit jaar vele malen minder zijn dan gebruikelijk, is de situatie in de ogen van de kwekers dus nog verre van ideaal. Ook in het licht van de coronacrisis: zij willen om gezondheidsredenen niet op toeristen afstappen die door hun velden lopen.

Drukte rond de bloeiende bollenvelden op zaterdag.© Foto politie Hillegom.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.