Para-zwemster Jonne Moleman traint op het droge en hoopt snel op haar classificering

Jonne Moleman traint nu veel op de handbike.© PR Foto Link

Marcel Tabbers
Alphen aan de Rijn

Voor para-zwemster Jonne Moleman is er niet alleen de vraag wanneer ze weer het water in mag. Belangrijker is de zogenaamde classificering van haar handicap. Pas als die tijdens een speciale internationale bijeenkomst is gedaan, kan de 19-jarige Alphense officiële wereldrecords ’scoren’ bij de grote internationale wedstrijden.

Alles leekte gaan lukken eind februari. Helaas was de keuring van haar handicap – Moleman heeft geen stuwingskracht in haar benen – gepland in Noord-Italië. Midden in de brandhaard van het coronavirus.

„Ik was daar net aangekomen toen de Italiaanse regering de noodtoestand af kondigde. Het evenement werd afgelast en ook de internationale classificatie had geen doorgang”, vertelde Moleman na een training op haar handbike.

Zwembadje

Al snel werd in Nederland ook duidelijk dat de zwembaden moesten sluiten. Net als alle andere sportaccommodaties. „Er zat niets anders op dan te gaan handbiken. In de tuin staat inmiddels een klein zwembadje om met elastieken te werken. Een goede manier om in conditie te blijven. In afwachting van de volgende mogelijkheid tot keuring.”

En die keuring is nodig om kwalificatie mogelijk te maken voor de Paralympische Spelen. Want ’Tokio’ behoort tegenwoordig zeker tot de mogelijkheden. „Ik heb met mijn Nederlandse records sneller gezwommen dan bestaande wereldrecords. Maar omdat die internationale keuring nog niet geweest is, tellen die niet.”

Moleman heeft inmiddels 22 nationale records op de lange en korte baan in haar bezit.

Voor trainer Paul van der Ploeg, van de Leidse club LinK, zit er ook niets anders op dan afwachten. „We hebben een gesprek gehad met André Cats, de technisch directeur van de KNZB. Hij heeft ons verzekerd dat ze hoog op het prioriteitenlijstje staat. Nu Tokio een jaar is opgeschoven geeft dat iets meer lucht. Eerst corona maar de wereld uit.”

Tot die tijd zit maakt Moleman veel meters met de handbike. „En de elastieken, kracht- en droogtrainingen. Alles met mijn armen, wat classificatie S7 in houdt.” Van der Ploeg vult aan: „Of wachten tot het buitenwater warmer wordt.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.