Zes plekken in Alphen-stad voor snelle huizenbouw in beeld

© Foto ANP

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Zes nieuwe plekken binnen Alphen-stad zijn in beeld voor huizenbouw op korte termijn. Het gaat om locaties voor in totaal enkele honderden woningen.

De mogelijke bouwplekken zijn: de Klompenmaker bij verpleeghuis Noorderbrink, het parkeerterrein bij verpleeghuis Oudshoorn aan de Henry Dunantweg, een strook langs de Saffierstraat bij de rotonde met de Burgemeester Bruins Slotsingel, het Bospark achter het Groene Hart Leerpark, het parkeerterrein van voetbalclub ARC aan de Oranje Nassausingel en de Asfaltcentrale aan het ’s Molenaarspad.

Wethouder Gerard van As (woningbouw/Nieuw Elan) ziet de zes locaties als kansrijk voor herontwikkeling. De wethouder wil hier op korte termijn huizen bouwen, omdat de vraag naar nieuwe woningen groot is.

De zes locaties maken deel uit van een vorig jaar september opgestelde lijst met 24 ’onorthodoxe bouwplekken’ binnen de stad. De overige achttien locaties zijn nog in onderzoek en mogelijk beschikbaar voor de langere termijn. Alle onorthodoxe bouwplekken kunnen in totaal maximaal 2.000 nieuwe woningen opleveren.

De provincie liet Van As onlangs weten niet mee te werken aan zijn aan uitbreidingswensen. De wethouder wil heel graag huizen bouwen in de polders ten noorden van Alphen aan den Rijn, omdat de binnenstedelijke locaties volgens hem niet voldoende zijn om aan de vraag naar huizen te voldoen. Van As wil huizen bouwen ten noorden van de Heuvelweg en in de Gnephoekpolder.

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland hebben burgemeester en wethouders per brief gemeld dat ’uitleg’ van de gemeente niet nodig is. Tot 2030 heeft Alphen aan den Rijn ’voldoende binnenstedelijke mogelijkheden’ om in de lokale woningbehoefte te voorzien, menen GS.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.