LUMC onderzoekt samen met Leids bedrijf Janssen werking vaccin tegen het coronavirus

Marjolein Kikkert en Eric Snijder van het LUMC onderzoeken samen met het Leidse bedrijf Jansen de werking van een nieuw vaccin tegen het coronavirus.© Foto LUMC

Marieta Kroft
Leiden

Het LUMC gaat de werking onderzoeken van een nieuw experimenteel vaccin tegen het coronavirus. Het Leidse universiteitsziekenhuis doet dat samen met het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, de ontwikkelaar van het kandidaat-vaccin.

Janssen is een onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson.

In het LUMC worden de immuunreacties getest die worden opgewekt door de kandidaat-vaccins. Het onderzoeksteam van Marjolein Kikkert en Eric Snijder gaat tests ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om aan te tonen of de door het vaccin geïnduceerde antilichamen kunnen voorkomen dat het coronavirus het lichaam binnendringt.

Spannend

In een persbericht laat Kikkert weten ’het spannend te vinden op deze manier betrokken te zijn bij het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19.’ ,,Het geeft een belangrijke boost aan de samenwerking met het Leidse Bio Science park.’’

Los van de samenwerking met Janssen, doet het LUMC al veel onderzoek naar de bestrijding van coronavirussen. In maart werd bekend dat de onderzoeksgroep van Snijder een belangrijke rol heeft in het zogeheten SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response). Samen met zeven Europese partners onderzoeken de LUMC’ers hoe ze antivirale geneesmiddelen kunnen ontwikkelen.

Ook worden er onder leiding van Kikkert in het LUMC kandidaat-vaccins uit het ’PREVENT nCoV-19’ project onderzocht. Binnen dit samenwerkingsproject, worden de vaccins in het laboratorium en de kliniek getest op effectiviteit en veiligheid.

De Europese Unie financiert de projecten van Snijder en Kikkert.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.