Erehagen bij uitvaarten taboe, tot groot verdriet betrokkenen

Afscheid per auto van Ineke de Jong, de moeder van voetbalclub WVC, bij haar huis in Roelofarendsveen.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Erehagen bij uitvaarten. Ook in deze regio lijken ze inmiddels taboe. Zo hebben burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem woensdagavond besloten om zo’n haag, die zaterdag zou worden opgericht in Woubrugge, te verbieden.

Eerder leek het nog te kunnen, ook omdat uitvaartonderneemster Mary van Leeuwen volgens de RIVM-regels wilde werken.

Uiteindelijk bleek het de lijn te zijn dat, wanneer een erehaag niet spontaan ontstaat, zo’n haag als samenscholing moet worden gezien. En volgens de noodverordening in coronatijden kan een burgemeester zo’n samenscholing verbieden.

Van Leeuwen betreurt het dat het in deze coronatijden niet mogelijk is om - ook in de buitenlucht - overledenen zo’n mooi afscheid te kunnen geven als nabestaanden ’graag zouden willen’: ,,Want juist dan is een erehaag een mooie manier om iemand toch de laatste eer te kunnen bewijzen.’’

Niet baten

Toen ze deze week de opdracht kreeg om een uitvaart te regelen in Woubrugge, vroeg de familie ook meteen om een haag zoals die op 21 maart voor oud-bakker Jan Quint was opgericht.

Toen stonden, tussen dorp en begraafplaats, vele mensen langs de provinciale weg. Toen de gemeente geen bezwaar leek te hebben tegen een nieuwe haag op die plek, wilde Van Leeuwen daar alles voor uit de kast halen.

Zo zou ze extra personeel heen en weer laten rijden langs de haag om te zien of mensen wel de 1,5 meter afstand van elkaar houden die nodig is, tijdens het passeren van de stoet maar ook erna. Het mocht niet baten.

Alternatief

In Roelofarendsveen, een andere kern van de gemeente, kwam het deze woensdag tot een alternatief dat zo veilig mogelijk lijkt en toch ook heel mooi werd bevonden. Wie Ineke de Jong, clubicoon bij voetbalclub WVC, de laatste eer wilde bewijzen, kon dat per auto doen.

Omdat iedereen hetzelfde doel voor ogen had in de bij de club gestarte stoet, was er alle tijd om even stil te houden bij het huis van Ineke en deze moeder van de club voor de laatste keer te groeten. Maar ook om door de open raampjes oogcontact te zoeken met haar naasten.

Ze stonden tussen de vele bloemen die de afgelopen dagen bij de gedenkplaats hadden gelegen die de club bij Inekes kantine had ingericht, in een straat die halfstok was.

Wat WVC-voorzitter Paul Hoogenboom betreft was het ’aangepaste en veilige eerbetoon’ een prima alternatief voor een gewone erehaag.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.