Erehaag mag in Alphen aan den Rijn wél, in buurgemeente Kaag en Braassem niet

Erehaag© foto ld

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Een drukke ’erehaag’ maken bij de uitvaart van een coronadode is in Kaag en Braassem verboden, maar mag in buurgemeente Alphen aan den Rijn wél.

Zo stonden woensdag ruim honderd Zwammerdammers langs de Spoorlaan om hun laatste eer te bewijzen aan Martin Dobber (68). Daaronder bevonden zich veel leden van voetbalvereniging Zwammerdam, waar Dobber een trouwe supporter van was.

De belangstellenden zorgden er wel voor dat ze op gepaste afstand van elkaar naar de rouwstoet keken: met 1,5 meter tussenruimte.

De gemeente Alphen aan den Rijn ziet geen reden om dergelijke bijeenkomsten te verbieden. ’Wij stellen alles in het werk om tegemoet te komen aan de behoefte om overledenen de laatste eer te bewijzen’, laat een gemeentewoordvoerder weten. Rouwenden moeten zich wel houden aan de verplichte afstand van anderhalve meter tussen personen, zoals die is vastgelegd in een regionale noodverordening. ’Binnen de noodverordening worden keuzes gemaakt om maatwerk mogelijk te maken. Dit kan betekenen dat een erehaag in de ene gemeente wel en in de andere gemeente niet plaatsvindt.’

Samenscholing

Buurgemeente Kaag en Braassem besliste deze week anders. Een voor zaterdag geplande erehaag in Woubrugge, is door burgemeester Marina van der Velde verboden. Zij ziet de vorming van een erehaag als een ’samenscholing’ en in de noodverordening is vastgelegd dat burgemeesters die kunnen verbieden.

Op 21 maart werd in Woubrugge een spontane erehaag gemaakt voor de uitvaart van oud-bakker jan Quint. Toen stonden, tussen dorp en begraafplaats, vele mensen langs de provinciale weg.

In Roelofarendsveen, een andere kern van de gemeente Kaag en Braassem, kwam het deze woensdag tot een alternatief. Daar konden rouwenden per auto langs de kist van Ineke de Jong, een geliefd lid van voetbalclub WVC.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.