Alternatieve Dodenherdenkingen in Leiden

Dodenherdenking bij Haagse Schouw, Leiden, 04-05-2017.
© Archief
Leiden

De Stichting Dodenherdenking Leiden houdt dit jaar op 4 mei alternatieve herdenkingen zonder publiek, maar zendt de herdenkingen uit via lokale omroep Sleutelstad, om in deze coronaperiode toch gezamenlijk stil te kunnen staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Vredesoperaties.

Bloemen zijn welkom, maar dienen op eigen gelegenheid gelegd te worden na 20.00 uur op 4 mei of op 5 mei.

Bij het Militair Oorlogsmonument Haagsche Schouwweg worden 51 jonge militairen herdacht, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser is spreker, zangeres Emma Brown zingt het Wilhelmus, Hans Dubbelaar speelt op de doedelzak.

De burgemeesters van Leiden, Katwijk, Voorschoten en Oegstgeest leggen kransen, overlevende W. Witvliet leest de namen van de gevallenen voor. De tv-uitzending begint om 15.00 uur.

De herdenking van de slachtoffers in de wijk De Kooi wordt georganiseerd door woningcorporatie De Sleutels bij De Naald. De Sleutels-directeur Gerda v.d. Berg houdt een toespraak, er is een taptoe en er zijn twee minuten stilte. De tv-uitzending begint om 17.00 uur.

In de Pieterskerk is een algemene herdenking, met toespraken van de Leidse burgemeester Henri Lenferink en de voorzitter van Stichting Dodenherdenking Leiden Ton Kohlbeck. Zangeres Margo Kalse zingt liederen met orgelspel van Erik van Bruggen.

Daarna taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk door burgemeester Lenferink, de vicevoorzitter van de gemeenteraad en het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden. Aanvang tv-uitzending 18.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.