Nationale Bijentelling van Naturalis levert recordaantal bijen en tellers op

Bijenprofessor Koos Biesmeijer.© Foto Mylene Siegers

Theo de With
Leiden

De Nationale Bijentelling heeft afgelopen weekend een recordaantal bijen én tellers opgeleverd. Er werd door 10.537 mensen aan meegedaan. Zij telden ruim 136.000 bijen.

Ecoloog Koos Biesmeijer van het organiserende Naturalis Biodiversity Center in Leiden verwachtte al veel belangstelling voor de derde editie van de Nationale Bijentelling. Het aantal tellers is verdubbeld, van 5000 vorig jaar naar ruim 10.000 nu. ,,Je merkt dat door de coronacrisis mensen meer tijd in hun eigen tuin doorbrengen’’, zegt hij. ,,Daarnaast was het mooi weer en dat werkt ook stimulerend.’’

Het meest geteld is de honingbij (54.500 keer), op de voet gevolgd door de rosse metselbij (20.300 keer) en de sachembij (13.500). Er komen in Nederland ruim 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is volgens bijenprofessor Biesmeijer bedreigd.

Met simpele maatregelen is volgens hem het leefklimaat voor de wilde bij gemakkelijk te verbeteren, ,,Stenen eruit, planten erin’’, is zijn credo. En dan natuurlijk vooral bijvriendelijke planten als lavendel, hemelsleutel, judaspenning en ijzerhard. ,,En geen gif gebruiken’’, voegt hij toe.

Koos Biesmeijer wijst op gemeenten in de Leidse regio die samenwerken aan bijvriendelijker bermen, parken en plantsoenen. ,,Zoiets heeft direct effect. Na vijf jaar is het aantal wilde bijen met 34 procent toegenomen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Video uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.