Premium

’Erfgoed Gezocht’ door coronamaatregelen razend populair: duizenden zoeken online mee naar oude grafheuvels en karrensporen

Onderzoeker Quentin Bourgeois: Met hulp van de nieuwe digitale technieken kunnen we ons verleden beter beschrijven.’’
© Archieffoto Mediahuis

Eigenlijk zou het project Erfgoed Gezocht van de Universiteit Leiden tot na de zomer duren. Maar vanwege het coronavirus verwachten archeologen van de Universiteit Leiden al over drie weken klaar te zijn met het eerste, online gedeelte.

,,Duizenden mensen doen al mee. Het is een ongekend succes. Toch nog een positief iets aan deze tijd’’, zegt Quentin Bourgeois. De Leidse archeoloog is een van de projectleiders van Erfgoed Gezocht, waarbij met hulp van vrijwilligers tienduizenden online beelden van de Utrechtse Heuvelrug worden uitgeplozen om een beeld te krijgen van grafheuvels en ander eeuwenoud cultureel erfgoed. ,,Vorig jaar hebben we zo’n zelfde citizen science project op de Veluwe gedaan. Toen hebben ongeveer duizend vrijwilligers twintigduizend verschillende beelden bekeken in vier maanden tijd. Nu hadden zich op de eerste dag alleen al drieduizend mensen aangemeld. In een week tijd hebben we nu al net zoveel beelden kunnen bekijken als vorig jaar in vier maanden’’, vertelt Bourgeois.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.