NOV pleit in Noordwijk voor een parkeertarief van een euro

Als het aan het college ligt gaan ook de tarieven voor het parkeerterrein op het Wantveld omhoog.© Archieffoto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Noordwijk

De Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) wil dat de parkeertarieven in Noordwijk aan Zee naar 1 euro per uur worden verlaagd. Dat is bedoeld om de ondernemers, die door de coronacrisis zwaar worden geraakt, een steuntje in de rug te geven. Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad juist een voorstel om de parkeertarieven te verhogen.

„Juist in een tijd waarin horeca, toerisme en retail het bijzonder zwaar hebben, zou u als gemeente alles op alles moeten zetten om de lokale economie te stimuleren en Noordwijk de meest aantrekkelijke plaats te maken voor bezoekers en hen te stimuleren zolang mogelijk te blijven. Uit onderzoeken is tenslotte bekend dat hoe langer een bezoeker blijft, hoe meer er wordt besteed. In plaats van de tarieven te verhogen, roepen we u dus juist op om de tarieven te verlagen”, schrijft NOV-voorzitter Arjan van den Akker aan de gemeenteraad. Hij doet de oproep mede namens de ondernemersvereniging in Noordwijkerhout.

Sinds 2012 is het parkeren op toeristische locaties als de boulevards en het Wantveld goedkoper dan in de woonwijken van Noordwijk aan Zee. Voor de eerste 120 minuten geldt een tarief van 1 euro per uur. Daarna moet 2 euro per uur worden betaald. In de woonwijken geeft de teller nu nog drie euro per uur aan.

Dat systeem is ingevoerd om te voorkomen dat strandbezoekers en dagjesmensen met hun voertuigen de buurten zouden overspoelen. Maar als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, worden de tarieven in Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen – in Noordwijkerhout en De Zilk staan geen parkeermeters - straks gelijkgetrokken naar 1 euro per uur voor de eerste 120 minuten en daarna 3 euro per uur. Ook de dagkaarten voor parkeerterreinen en de bewoners- en inwonersvergunningen gaan in prijs omhoog.

„Vroeger werden maatregelen genomen om het parkeren te reguleren, nu om de begroting te dekken”, leverde Van den Akker in maart al forse kritiek. Het voorstel van het college zorgt ervoor dat er minimaal 250.000 euro per jaar meer parkeerinkomsten voor de gemeente zijn.

Van den Akker deed zijn uitspraak aan de vooravond van strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen. Inmiddels is het ondernemerslandschap danig veranderd. Horeca en winkeliers zijn zwaar getroffen. Ze hebben de zaak tijdelijk moeten sluiten of hebben het bezoek drastisch zien afnemen. Reden waarom Van den Akker nu bij de gemeenteraad aanklopt om het voorstel aan te passen. Geen verhoging van tarieven, maar juist een verlaging.

„Het verlagen van de tarieven, als een van de middelen ter stimulering van onze lokale economie, gaat u op de korte en middellange termijn meer helpen om uw begroting op orde te houden. Bezoekers zullen sneller geneigd zijn te komen, langer te verblijven en daarmee krijgen meer ondernemers de kans om deze crisis te overleven. Meer ondernemers betekent minder verlies aan inkomsten voor u als gemeente”, aldus de NOV-voorzitter.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.