Herbenoeming burgemeester Lies Spruit van Lisse op handen

Lies Spruit.© Foto Gemeente Lisse/Sven van der Vlugt

Ed Olivier
Lisse

Lisse maakt zich op voor de herbenoeming van burgemeester Lies Spruit (64). Haar termijn van zes jaar loopt in november af. Spruit heeft aangegeven aan te willen blijven.

Een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad onder voorzitterschap van het PvdA-raadslid Guus Mesman buigt zich de komende weken over de herbenoeming van de burgemeester. Het oordeel van de commissie mondt uiterlijk 1 juli 2020 uit in een advies van de gemeenteraad aan de Commissaris van de koning.

Lies Spruit kwam in 2012 naar Lisse als waarnemend burgemeester na het vervroegd pensioen van burgemeester Corrie Langelaar. Sinds 5 november 2014 is zij burgemeester van Lisse. Eerder was Spruit als welzijns- en opbouwwerker betrokken bij het buurt- en jongerenwerk in Zaandam en Amsterdam.

In 1994 werd zij voor de PvdA wethouder in Almere. Voordat Spruit naar Lisse kwam vervulde ze tijdelijke functies bij gemeenten en was ze kort waarnemend burgemeester van Uithoorn.

Als tijdelijk burgemeester van Lisse was het de bedoeling dat zij de discussie over de bestuurlijke toekomst van de Bollenstreek zou helpen organiseren. Er werd in die jaren vanuit de provincie Zuid-Holland flink druk uitgeoefend op de bollengemeenten om te fuseren. Na het fusieproces zou de nieuwe gemeente dan een vaste burgemeester krijgen.

Uiteindelijk leidde de fusiebesprekingen alleen tot de ambtelijke samenwerking tussen Hillegom, Lisse en Teylingen. Later besloten Noordwijk en Noordwijkerhout alsnog te fuseren.

Burgemeester Spruit stond in 2015 aan de wieg van de bestuurlijke fusie tussen het Landgoed Keukenhof en de gelijknamige bloemententoonstelling. Eind 2018 was zij als informateur nog betrokken bij de onderhandelingen over het Noordwijkse college van burgemeester en wethouders.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.