Bewegend Verleden: het dempen van de Leidse Langegracht in 1964 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: het dempen van de Langegracht in Leiden.

Zeven bruggen moesten ervoor worden gesloopt en drieduizend vrachtwagens met zand waren nodig om de Langegracht in Leiden te dempen. In 1964 werd begonnen met de klus.

De gracht moest dicht voor de aanleg van een ’cityring’: een noord-zuidverbinding voor auto’s, van de St. Jorissteeg naar het Schuttersveld.

Voor het zand in gracht kon worden gestort, moest die eerst worden uitgebaggerd. Dat leverde nog een schandaaltje op. De bagger werd gedumpt in de Kagerplassen, maar bleek vergiftigd met fenol. Duizenden vissen stierven. De Rijkspolitie greep in. Lees meer in de Leidse Courant van 14 april 1964.

Na het dempen werden oude fabrieksgebouwen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In 1967 werd een weg over de Langegracht aangelegd.

Erfgoed Leiden beschikt over twee films over het dempen en slopen. De ene is een fragment uit de film Oud Leiden van J.H. Rubingh uit 1965. De andere, Demping van de Langegracht uit 1968, is van C.J.G. van Diest. Bovenaan zijn ze samengevoegd tot één film.

Lees ook: Er komt tekening in demping en reconstructie Langegracht. Over een jaar 30 meter brede verkeersader, Leidsche Courant, 24 mei 1967

Download hier: Gedemptegrachtenwandeling

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.