Leidse Joodse huizen dit jaar online te bezoeken

Binnert Glastra
Leiden

Het jaarlijkse herdenkingsprogramma ’Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet’ vindt vanwege de coronamaatregelen dit jaar plaats via live uitzendingen op Facebook. Dat laat de organisatie weten.

Normaal gesproken vertellen (oud-)bewoners en andere betrokkenen bij en in een aantal huizen over de oorlogsgeschiedenis daarvan. Dat soort samenkomsten zijn nu niet mogelijk, maar de organisatie heeft de interactie van vertellers, bewoners en bezoekers niet willen opgeven. Daarom is gekozen voor een alternatief in de vorm van livestreams op Facebook (facebook.com/openjoodsehuizen). Op 3 en 4 mei zijn hier de gehele dag live verhalen te bekijken en te beluisteren.

De Leidse verhalen worden op die dagen om 13.00 uur uitgezonden. Het gaat om het verhaal van student George Maduro, verteld door Kathleen Brandt en het verhaal van Abel de Jong, verteld door Sanderien de Jong. Tijdens de livestream kunnen kijkers in de opmerkingen vragen stellen, die naderhand door de moderator aan de spreker worden gesteld. Iedere livestream duurt maximaal veertig minuten.

Maduro woonde in zijn studententijd aan de Stille Rijn. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Drie maanden voor de bevrijding, op 8 februari 1945, overleed hij in het concentratiekamp Dachau.

Abel de Jong kwam in de zomer van 1942 als joods onderduikkind bij Piet en Rietje Harteveld-van Evert terecht. Toen zijn ouders na de oorlog niet terugkeerden, bleef Abel bij zijn onderduikgezin. Zijn achternicht Sanderien de Jong vertelt over Abel en zijn ouders, Sally en Liesje de Jong. Sally was de tweelingbroer van Dr. Loe de Jong, bekend van het standaardwerk ’Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.