Bewegend Verleden: Koninginnedag in Leiden, 2000 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: Koninginnedag in Leiden in 2000.

De koninklijke familie bezocht op Koninginnedag 2000 Leiden en Katwijk.

Prins Claus was er die 29e april niet bij: zijn gezondheid was toen te slecht. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander keerden terug in de stad waar ze studeerden. ’De herkenning van Leiden bij de koningin was goed merkbaar’, aldus burgemeester Postma.

Bovenstaande film werd gemaakt door de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL).

Zo’n 25 leden van de Leidse Video en Smalfilm Liga waren op Koninginnedag op straat te vinden om video-opnamen te maken van de feestdag, schrijft het Leidsch Dagblad op 25 april:

,,Deze beelden worden geschoten op verzoek van de Koninginnedag Vereniging Leiden en met medewerking van de gemeente.

Toch moet de LVSL op een aantal punten improviseren omdat ze geen persfaciliteiten krijgt. Met succes is een beroep gedaan op mensen die langs de vaar- of wandelroute wonen. Op balkons of achter de ramen van woningen en gebouwen langs deze route zullen 29 april amateurfilmers te zien zijn, die met hun videocamera in de aanslag, wachten op het moment dat de Oranje-stoet passeert.”

© Archief

,,Het is de bedoeling om van het totale feest op Koninginnedag een verslag te maken. Daarom staan filmers op de Breestraat, bij de kinderkermis op de Beestenmarkt, de kindervrijmarkt en muziekconcours Het Gouden Petje op het Rapenburg, de Garenmarkt, de antiekmarkt op de Steenschuur, bij de kinologenclub in het Van der Werfpark en uiteraard bij activiteiten tijdens diverse wijk- en buurtfeesten.

Er zijn inmiddels al opnamen gemaakt van de voorbereidingen van het feest. Zo zijn er beelden van vergaderingen van de Koninginnedag Vereniging Leiden met de gemeente en vertegenwoordigers van wijk- en buurtverenigingen. Daarnaast is er ook al een interview op band vastgelegd met de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de Oranjevereniging. Tevens is het aankleden van molen De Valk en de Stadhuistoren in beeld gebracht.

De video wordt na montage aangeboden aan de gemeente, de KoninginnedagVereniging Leiden en het Gemeentearchief. Leden van de LVSL gaan de film ook vertonen in diverse bejaardenhuizen.”

Lees hier Leidsch Dagblad 1mei 2000: Zonder pasje toch een hand van koningin Beatrix

Kijk hier naar fotopagina 1 in Leidsch Dagblad 1 mei 2000.

Kijk hier naar fotopagina 2 in Leidsch Dagblad 1 mei 2000.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

© Archief

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.