Leids medicijn komt veelbelovend uit test bij Zwitserse coronapatiënten; groter onderzoek op stapel

Sijmen de Vries, directeur van Pharming.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Het medicijn Ruconest van het Leidse biotechbedrijf Pharming kan vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen wellicht van nut zijn bij de behandeling van coronapatiënten met longontsteking. Dat blijkt uit een test met vijf patiënten in Basel. Nu wordt een groter onderzoek opgetuigd.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De ondersteunende werking van het medicijn - ontwikkeld tegen acute aanvallen van een erfelijke zwellingsziekte - staat evenwel nog niet vast. Het werd in Basel toegediend in het kader van een zogeheten ’compassionate use’-programma aan vijf patiënten (tussen 53 en 85 jaar) met levensbedreigende longontsteking. Omdat hun situatie niet verbeterde na een behandeling met onder andere hydroxychloroquine en lopinavir/ritonavirara, besloot men Ruconest te proberen. Dat richt zich onder meer op een fatale ontstekingsreactie van het immuunsysteem, iets wat ook voorkomt op momenten dat de situatie verslechtert van coronapatiënten met longontsteking.

Bij vier van de vijf patiënten verdween de koorts volgens Pharming binnen 48 uur en namen de ontstekingswaarden in het bloed aanzienlijk af. ,,Kort daarna werden de patiënten volledig hersteld uit het ziekenhuis ontslagen. Eén patiënt had een verhoogde zuurstofbehoefte en werd voor beademing tijdelijk naar de Intensive Care afdeling overgebracht, maar herstelde in de daaropvolgende dagen en is inmiddels weer van die afdeling af’’, schrijft het bedrijf. Vanwege deze bemoedigende resultaten wordt nu een grotere, wetenschappelijke klinische studie gepland met maximaal 150 patiënten. De studie zal onder leiding staan van Dr. Michael Osthoff van het Universitair Ziekenhuis Basel.

De koers van Pharming schoot na het nieuws met 30 procent omhoog.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.