Koen Marijt introduceert historische podcast voor thuisblijvers

Koen Marijt.© Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Noordwijk

Koen Marijt verdeelt zijn aandacht doorgaans tussen zijn baan bij de universiteitsbibliotheek en zijn voorliefde voor de historie van Noordwijk. Met de viering van 75 jaar vrijheid voor de deur was de agenda van de historicus gevuld met tal van lezingen en presentaties. Alleen door de coronacrisis gaan die niet door of zijn naar het najaar verschoven. Reden dat hij gratis toegankelijke podcasts heeft gemaakt over de geschiedenis van Noordwijk.

Historische verenigingen als Oud Leiden, Warmelda en geschiedkundige Susan Suer hebben zich inmiddels bij het initiatief van de Noordwijker aangesloten, maar Marijt hoopt dat ook andere genootschappen gaan meewerken. Zijn via internet uitgezonden audio-opnamen trekken ondanks de beperkte publiciteit nu al volop publiek. „Ik ben nu bijna vier weken bezig en de verhalen zijn bijna achthonderd keer beluisterd”, zegt de maker.

Zo behandelt hij in de ongeveer tien minuten durende uitzendingen onderwerpen als ’Engelandvaarders in Noordwijk’, ’Bouw en sloop van de Atlantikwall’, ’Noordwijk en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog’, ’Een scheepsramp in 1781’, en ’De Spaanse griep in Noordwijk’. Inmiddels heeft hij achttien geluidsopnamen geplaatst via zijn eigen website koenvantoen.nl.

Stoute schoenen

„Ik zou vanaf 22 april heel veel activiteiten hebben in verband met 75 jaar bevrijding, maar die bijeenkomsten zijn vanwege het coronavirus afgelast of uitgesteld. Ik vind het leuk om over de geschiedenis van Noordwijk te vertellen en bedacht of ik de mensen niet op een andere manier kon bereiken. Zo ben ik op het idee van de podcast gekomen’’, zegt Marijt over zijn initiatief.

,,Elke week wil ik de serie met een of twee nieuwe afleveringen uitbreiden. Maar gelijktijdig heb ik ook gekeken of het groter kan. Ik heb daarom de stoute schoenen aangetrokken en historische verenigingen in de omtrek benaderd.”

Marijt kreeg positieve reacties. „Oud Leiden is bezig een en ander op poten te zetten, Warmelda is al begonnen met de opnamen van zo’n zes verhalen en Susan Suer heeft een aflevering gemaakt over Maria van Nispen, cipierster van het Leidse Gravensteen.”

Toegankelijk

Naast alle verenigingen die hij in Leiden en omgeving, de Duin- en Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek heeft benaderd hoopt hij dat de podcasts via de website van de Rijnlandse Geschiedenis toegankelijk kunnen worden gemaakt. „Dan kunnen mensen uit de regio verhalen beluisteren van de gehele Rijnlandse geschiedenis. De podcasts kun je makkelijk volgen, bijvoorbeeld tijdens het doen van de afwas of als je in je luie stoel zit. Dan zet je het bandje even aan en begin ik te ratelen. Er wordt nog wel eens geld voor podcasts gevraagd, maar daar denk ik niet aan. Ik wil gewoon mijn ei kwijt en hoop zo de mensen thuis een hart onder de riem te steken.”

Verenigingen die zich willen aansluiten bij het initiatief kunnen zich aanmelden via info@koenvantoen.nl.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.