Kleine appartementen voor starters in voormalige bibliotheek Zoeterwoude

Gerard van der Hoeven
Zoeterwoude

In de voormalige bibliotheek aan de Schenkelweg in Zoeterwoude-Dorp wil de gemeente acht tot twaalf kleine, betaalbare appartementen voor starters laten maken. De oppervlakte van de appartementen varieert van 30 tot 50 vierkante meter.

Donderdagavond 23 april vergadert de gemeenteraad, in een digitale setting, over het voorstel.

Het pand uit de jaren twintig van de vorige eeuw is een gemeentelijk monument. Aan de buitenzijde mag daarom weinig tot niets veranderen.

Een marktpartij moet het project oppakken, zo vindt het college. Het gat om een oppervlakte van bijna 1100 m2 waarvan 415 m2 nu is bebouwd. Zoeterwoude gaat niet voor de hoofdprijs, maar stelt wel enkele belangrijke criteria aan de partijen die brood zien in het project. Zo moet de uitstraling van het pand behouden blijven en is het de bedoeling dat er betaalbare koopappartementen komen voor Zoeterwoudse starters op de woningmarkt. Ook worden hoge eisen gesteld aan energiezuinig bouwen. Voorts wordt een anti-speculatiebedding opgenomen in een koopovereenkomst en er zal een maximale verkoopprijs van de appartementen worden vastgesteld.

’We gaan dus niet voor de hoofdprijs, maar voor een sociaal duurzaam project gericht op Zoeterwoudse starters. De behoefte aan betaalbare startersappartementen in onze gemeente is groot, terwijl het aanbod zeer beperkt is’, staat in het voorstel.

Voor het gebouw is een openbare ruimte met groen en speeltoestellen. Het parkeren zal een belangrijk aspect worden. De omwonenden kunnen meedenken over de plannen. Het college: ’We praten niet over sloop-nieuwbouw, maar over een andere invulling van een bestaand pand’.

De planologische zetting moet nog wel worden gewijzigd van een maatschappelijke functie naar een woonfunctie.

Het pand is in 1924 in gebruik genomen als RK Jongensschool Don Bosco. In 1955 werd de naam veranderd in St. Aloysiusschool. In 1987 werd het gebouw ingericht als bibliotheek. Dat gebeurde nadat de St. Aloysiusschool en de toenmalige Sjaloomschool samen verder gingen als Westwoudschool, gevestigd aan de Veldzichtstraat. Die school staat al bijna twee jaar leeg en wordt nog dit jaar gesloopt om plaats te maken voor eengezinswoningen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.