Wijkrestaurants al vijf weken dicht: Resto VanHarte uit Leiden roept op een extra portie te koken voor een eenzame buurtgenoot

Thuis koken voor een buurtgenoot, nu de wijkrestaurants dicht zijn.

Thuis koken voor een buurtgenoot, nu de wijkrestaurants dicht zijn.© publiciteitsfoto

Marieta Kroft
Leiden

Kook een extra portie voor een thuiszittende buurtgenoot. Nu een echte ontmoeting in de wijkrestaurants niet meer gaat, gooit Resto VanHarte in Leiden het met deze oproep over een andere boeg. De vrijwilligersorganisatie die onder meer ook in Leiden actief is, roept mensen op om om te kijken naar een aan huis gekluisterde buurtgenoot.

Vooral nu ouderen sinds vijf jaar zo lang mogelijk thuis blijven wonen, schieten de wijkrestaurants van RestoVanHarte als paddenstoelen uit de grond. Vooral oudere buurtgenoten schoven tot voor kort een of meer avonden aan voor een diner van nog geen tientje in bijvoorbeeld het nabijgelegen Roomburgh of Zuydtwijck in Leiden.

Het buurtrestaurant zoals hier twee jaar geleden in Huize Roomburgh in Leiden, trekt altijd volle zalen.

Het buurtrestaurant zoals hier twee jaar geleden in Huize Roomburgh in Leiden, trekt altijd volle zalen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Sinds 14 maart is het er leeg en stil. De restaurants zijn dicht, ook voor de bewoners van het verpleeghuis zelf. Uit angst voor een besmetting met het coronavirus komen thuiswonende ouderen bijna de deur niet meer uit. ,,Eenzaamheid ligt op de loer’’, beseft ook Resto VanHarte.

De organisatie zette samen met Maggi het initiatief ’Ik kook van harte voor jou’ op touw. Met kaartjes die te vinden zijn op de website van Resto VanHarte of een advertentie die zaterdag in deze krant verschijnt, kunnen de ’koks’ kenbaar maken dat ze voor iemand in hun buurt extra willen koken. Ze gooien het kaartje bij iemand door de bus of plakken het achter het raam of gooien het in de buurtapp. En dan is het afwachten wie als eerste zijn of haar vinger opsteekt.

Vrijwilligers die een maaltijd voor iemand in de buurt willen koken kunnen zich ook opgeven via www.ikkookvanhartevoorjou.nl Resto VanHarte koppelt hem of haar aan een vaste bezoeker van het wijkrestaurant in de buurt.

In de wijkrestaurants zelf worden geen wegbrengmaaltijden bereid, zegt Peter Heslinga van Resto VanHarte Leiden. ,,De faciliteiten om een maaltijd op een voldoende hoge temperatuur te houden totdat het eten op iemands bord ligt, zijn er niet.’’

Heslinga vertelt dat de afdeling Leiden meerdere initiatieven is begonnen om eenzaamheid onder hun vaste gasten te verminderen. ,,De vrijwilligers die normaal gesproken ons wijkrestaurant runnen, zoeken nu via de telefoon of sociale media contact.’’

Twee vrijwilligers bakten deze week voor meer dan honderd gasten koekjes. Gisteren werden ze bezorgd in de wijk Roomburgh en onlangs ook al in Leiden Zuidwest.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.