FloraHolland ziet verlies opdoemen

Nog goede tijden in Aalsmeer. Die zijn nu voorlopig voorbij.© foto anp

Van onze verslaggever
Rijnsburg

Veilingorganisatie en marktplaats voor planten en bloemen Royal FloraHolland heeft bij de presentatie van zijn jaarverslag gewaarschuwd voor een groot verlies dit jaar vanwege de coronacrisis. De organisatie zet zich schrap voor een ’ongekend grote impact’. Vorig jaar was de organisatie nog groeiende, dankzij een toename van de handel in bloemen en planten en hogere prijzen.

FloraHolland kreeg de afgelopen weken te maken met het wegvallen van de internationale vraag, waardoor de prijzen kelderden. Ook merkte de onderneming ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Daardoor is dit jaar een negatief nettoresultaat van ’tientallen miljoenen’ waarschijnlijk.

Toch voorziet de organisatie geen acute financiële problemen. De solvabiliteit was eind vorig jaar nog ’op niveau’. FloraHolland kan terugvallen op de nog niet gebruikte financieringsruimte bij zijn banken. Daarnaast maakt de marktplaats gebruik van de steunmaatregelen van de overheid.

Vooruitkijkend rekent directeur Steven van Schilfgaarde op de veerkracht van de sierteeltsector. ,,Zodra de internationale vraag weer aantrekt, moeten we daar direct op kunnen inspelen.’’

Verder gaat FloraHolland zich richten op digitalisering. Aan het eind van dit jaar moeten alle transacties op de marktplaats virtueel zijn. Daarnaast let de veilingcoöperatie sterker op de kosten.

Vorig jaar liepen de opbrengsten op tot 4,8 miljard euro, een stijging van 3,1 procent vergeleken met een jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat was toen nog positief op 5,6 miljoen euro.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.