Premium

Wisselende reacties op de nieuwe en hopelijk tijdelijke Leidse woensdagmarkt: ’Niks, unheimisch en toch ook een beetje Frans’

Wisselende reacties op de nieuwe en hopelijk tijdelijke Leidse woensdagmarkt: ’Niks, unheimisch en toch ook een beetje Frans’
Woensdagmarkt op de Beestenmarkt. ,,Op ons oude plekje op de Vismarkt hadden we veel meer ruimte dan hier”, zegt Ilias van Mabroek.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De een vindt het ’helemaal niks’, de ander geeft het een unheimisch gevoel en een derde doet het enigszins Frans aan. De woensdagmarkt op de Beestenmarkt en Lammermarkt in Leiden is vooral wennen.

Woensdagmiddag, rond de klok van half 2. Op de Lammermarkt staan de kramen en karren van de marktkooplui in een soort driehoek.

Overal waarschuwingsborden, en de klanten wordt vriendelijk verzocht niet te lang stil te staan als ze hun waar hebben aangeschaft. Ongemakkelijk, want tja, een lekkerbekje eet je toch het liefst meteen op als je hem net warm in je bakje hebt gekregen.

Lees ook: Burgemeester Leiden: woensdagmarkt nog minimaal vier weken op Lammermarkt

Volstrekt abnormaal

Is dit ’m nou, die woensdagmarkt tijdelijke stijl in het ’nieuwe normaal’? Nee, het is volstrekt abnormaal, is de bijna eensluidende gedachte. ’Unheimisch’, laat een dame weten die bij de kaasboer in de rij staat.

Of valt het toch best mee? ’Ik vind het wel een beetje Frans aandoen’, zegt een bijna-vijftiger die op zoek is naar de viskar van Klaas Harteveld. ’Ik vind het wel aardig’. Zijn echtgenote corrigeert hem geërgerd. ’Je gaat hier toch geen reclame voor staan te maken hè?’

Ze zijn niet de enige die Harteveld missen. De Katwijkse visboer is door stom toeval – autopech – niet aanwezig. Vorige week was hij nog een van de slachtoffers van de woensdagmarkt, die door het overgrote deel geboycot werd om een statement te maken richting gemeente.

De marktkooplui wilden immers niet weg van de Nieuwe Rijn en Botermarkt en meenden dat er genoeg ruimte was voor de coronamaatregelen. Burgemeester Lenferink vond het evenwel toch onverstandig. Toen Harteveld daarop besloot in de Merenwijk te gaan staan, kreeg hij een boete van 140 euro omdat hij daar geen vergunning voor had.

Doorsteek

Als het rondje Lammermarkt erop zit, volgt de doorsteek over de Nieuwe Beestenmarkt naar de Beestenmarkt waar de overige kramen staan. Hier een soort van ovaal waarin de kramen staan opgesteld. Schragen en linten worden gebruikt om aparte ingangen bij de kramen te maken. Soefian El Marsse staat er met zijn wagen van Ilias.

De voorzitter van de marktcommissie is nog altijd niet te spreken over de verhuizing. Zijn omzet blijft achter. En de drukte? Zelfs met een mannetje of vijftig aan klanten is er redelijk wat reuring. „Maar zaterdag komen er honderd of meer en dan is het hier echt vol”, aldus El Marsse.

Vaste marktbezoeker en pensionado Frits Rijksen ziet het aan en vindt het helemaal niks. „Waar is Harteveld? Ik wilde paling hebben. Ben ik maar naar het station gelopen, maar bij die kar is het een stuk duurder. En ik mis Lutjewinkel kaas. Kon ik normaal op de zaterdagmarkt kopen en nu moest ik ervoor naar Castricum. Het is mijn dochters favoriete kaas en ze is vandaag jarig. Nee, ik weet welke lul van een ambtenaar dit de burgemeester heeft ingefluisterd, maar ik vind het helemaal niks. De gezelligheid ontbreekt hier ten enenmale.”

Meevallen

Jacob Veldhuizen van bakkerij ’t Stoepje uit Spakenburg vindt het dan wel weer meevallen, al is Leiden in zijn beleving de enige markt die een probleem heeft. „En ik sta op twaalf markten in heel het land.”

Gezien de flinke voorraad brood die nog op de plank ligt, lijkt het of hij het ook zwaar heeft, maar dat blijkt niet het geval. „Dit raak ik nog allemaal kwijt vandaag.” Veldhuizen mag het dan verfrissend vinden om eens een ander stukje van Leiden te zien, zijn vaste plek in het Trouwstraatje is toch wat unieker. „Ik vind die grachten met die bootjes erin het mooist.”

Winkel

De broers Ilias en Ayoub van Mabroek Delicatessen houden de moed erin en staan met een glimlach met hun rug naar de winkel van hun vader op de Nieuwe Beestenmarkt. „Wie het meeste omzet, mag op vakantie”, lacht Ilias.

„Dat zal mijn vader wel zijn. Maar nee, het is gek om concurrent van je eigen winkel te zijn. En het gekke is: veel mensen durven vanwege het virus niet naar de winkel en wel naar de markt. Dat maakt het allemaal een beetje gek, want we hebben het gevoel dat we op ons oude plekje op de Vismarkt veel meer ruimte hebben dan hier.”

Zaterdagmarkt

Nu de woensdagmarkt goed verlopen is, mag de zaterdagmarkt op de Lammermarkt en Beestenmarkt open. Donderdag om negen uur wordt er geloot welke 18 van de 45 kramen een plekje krijgen. Ook voor de zaterdagmarkt geldt: alleen voedselkramen krijgen een plek. Non food wordt voorlopig nog geweerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.