Oud-raadslid Kaag en Braassem, Job Grovenstein, overleden: een vastberaden maar amicaal strijder voor betere planeet

Job Grovenstein.© Archieffoto CDA Kaag en Braassem

Paul van der Kooij

Ook toen hij een slopende ziekte kreeg, bleef het dinsdag overleden oud-raadslid Job Grovenstein knokken voor een betere planeet. Met resultaat. Zo maakte de Hoogmadenaar zonne-energie bereikbaar voor heel wat gemeentegenoten in Kaag en Braassem.

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar hij na Hoogovens en Fasson terecht kwam, leerde hij dat de grondstoffen van de aarde eindig zijn. Hij ging daar op verschillende fronten mee aan de slag. Handig als hij was als oud-LTS’er zorgde hij ervoor dat het hoogsteigen huis meer energie opleverde dan het verbruikte en het - door serre en goede isolatie - weinig (pellets) verstookte. Ook werd hij in 1993 lid van het CDA, redenerend dat ’je alleen als partijlid dingen kunt veranderen’.

Vijf jaar later werd hij raadslid van wat toen nog Jacobswoude heette. Hij bleef het tot 2014, dus ook na de fusie met Alkemade. En als lid van het duurzaamheidsplatform van de partij, lichtte hij Kamerleden in over ontwikkelingen op dat gebied.

Hoewel hij duidelijk was in wat hij wilde en discussies niet schuwde, streefde hij wel altijd naar een positief resultaat. Meldt het CDA in een reactie. ’Hij was amicaal, had de nodige humor en was een echt familiemens. Wij zullen hem, zijn deskundigheid en bevlogenheid missen’.

Hoewel hij Friesland op zijn tiende verliet, toen een boerderij in de Noordoostpolder lonkte, behield Grovenstein een Friese klank. Volgens oud-wethouder Henk Hoek verraadde dat ook enigszins zijn vastberadenheid: „Zeker als het ging om duurzaamheid, liet hij zich niet met een kluitje in het riet sturen.”

Oud-fractievoorzitter Karin van der Kaaden vindt het ’een man om nooit te vergeten’: „Zijn betrokkenheid en bevlogenheid bij alles wat speelde in de leefomgeving in Kaag en Braassem was groot. Ik kan ook alleen maar diep respect hebben voor wie hij was en voor wat hij heeft nagelaten aan de gemeente.”

Waar nodig, stak Grovenstein de handen uit de mouwen. Want wat deden hij, zijn vrouw Paula en nog vijf vrijwilligers toen de Coöp op zich liet wachten in Hoogmade en de kern maanden zonder winkel dreigde te zitten? Ze bemanden zelf de door hem geregelde winkelwagen.

Na zijn afscheid als raadslid, bleef de oud-scriba van de Protestante Gemeente Hoogmade ’evangeliseren’ voor de planeet. Zo richtte hij de Coöperatie KBenergie op zodat inwoners van de gemeente die geen (geschikte) plek hebben voor zonnepanelen, toch zonne-energie kunnen opwekken. Bijvoorbeeld via 229 zonnepanelen op het raadhuis.

Grovenstein laat een vrouw, vier kinderen en een kleinkind na.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.