Vanuit Bed, Bad, Brood zeven man illegaliteit in: laatste dag opvang eindigt in zwerftocht op zoek naar een slaapplek

Annet van Aarsen
Leiden

Zeven mannen uit de Leidse Bed, Bad en Brood-opvang staan sinds vrijdag op straat. De opvang aan het Maansteenpad sloot de deuren, de bewoners kunnen volgens het gemeentebestuur allemaal naar de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam.

Alleen een 72-jarige vrouw uit Sierra Leone, die ook haar kamer kwijt raakte, zou (tijdelijk) opvang hebben gekregen in de daklozenopvang van Stichting de Binnenvest. ,,Leiden is geen stad van vluchtelingen meer’’, zegt SP-raadslid Ries van Walraven, die vrijdag de hele dag met de groep bewoners optrok.

Ze vindt het sowieso onmenselijk dat de BBB-bewoners hun kamers uit moesten. ,,En al helemaal in coronatijd’’, zegt ze. Ze wijst naar de richtlijn die het ministerie van volksgezondheid heeft opgesteld vanwege het virus. Daarin staat dat ook mensen zonder verblijfsrecht een opvangplek moeten hebben.

Wethouder Marleen Damen (Welzijn), die gisteren met medewerkers en ex-bewoners van de BBB sprak, is onverbiddelijk: de Leidse opvang gaat dicht omdat er een landelijke voorziening is gekomen en de afspraak was al maanden: 1 mei. ,,We weten dat niet iedereen naar de LVV in Rotterdam wil. We kunnen mensen niet dwingen maar er is daar plek voor ze.’’

De BBB-bewoners hebben volgens de Fabel van de illegaal echter goede redenen om de LVV te mijden. In de BBB doorliepen ze de afgelopen jaren al uitgebreid de procedure die hen nu opnieuw te wachten staat: talloze gesprekken met de Dienst Terugkeer en Vertrek en bezoeken aan de ambassade. Uitzichtloos: ze krijgen geen verblijfsrecht en ze krijgen van hun ambassade geen papieren voor terugkeer. De LVV vangt maar zes maanden op en dan zouden ze weer op straat komen te staan. In Rotterdam, een vreemde stad waar ze geen netwerk hebben.

,,Zes maanden is volgens mij geen harde richtlijn’’, meent wethouder Damen echter. ,,Als blijkt dat er een groep mensen is die echt niet terug kan, zal het kabinet daar een besluit over moeten nemen.’’ Ze meldt daarnaast dat er voor de groep, die geen onderdak heeft, voor een of twee nachten plek is De Binnenvest en begeleiding voor de intake in Rotterdam.

Maar raadslid Ries van Walraven zag met eigen ogen dat de groep daar werd weggestuurd. ,,Ik kom er niet achter wat de afspraken zijn. Het is chaos en verwarring.’’

Vrijdagavond kwam bij de Fabel een bericht binnen van de gemeente Leiden dat de mensen, die op straat staan, het weekend in de BBB mogen slapen. Maar dan moeten ze maandag naar Rotterdam.

Lees ook: Geen Bed, Bad en Brood meer voor Leidse ’documentlozen’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.