Premium

Het nieuwe hamsterproduct in coronatijd is voedingssupplement resveratrol. ’Binnen een half uur was het uitverkocht’

Het nieuwe hamsterproduct in coronatijd is voedingssupplement resveratrol. ’Binnen een half uur was het uitverkocht’

Voedingssupplement resveratrol lijkt het nieuwe hamsterproduct in coronatijd. „Het was binnen een half uur uitverkocht”, zegt een medewerkster van natuurvoedingswinkel Holland & Barrett aan de Langestraat in Alkmaar. De werking van het middel moet nog wetenschappelijk worden onderzocht.

De run op resveratrol overviel haar. „Het was bij Jinek, dat had ik even gemist.” In de talkshow legde Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, uit dat bij coronapatiënten met overgewicht aan de beademing vaak een hoog gehalte leptine in het bloed wordt gevonden. Dit hormoon kan onder andere trombose veroorzaken.

Hij vertelde dat antioxidant resveratrol mogelijk het hormoon kan verlagen, waardoor patiënten met overgewicht minder ziek worden. Het voedingssupplement ligt gewoon bij de drogist. ’Veelbelovend’ noemt hij het middel. „We moeten het nog wetenschappelijk onderzoeken, laten we niet te vroeg juichen”, benadrukte Van der Voort (Haarlem, 1964).

’Rode wijn’

Online was het middel op veel sites al snel uitverkocht en in de winkelstraat is de vraag enorm. Bij veel winkels van Holland & Barrett moeten ze klanten teleurstellen: het is op. „’Dan ga ik maar rode wijn drinken’, zeggen ze, daar zit het stofje ook in.” Klanten kunnen het woord amper uitspreken en zelf moest de medewerkster ook even oefenen. „Het is niet goedkoop. Maar ze móeten het hebben. Niet alleen mensen met overgewicht, ook slanke mensen. Het is na vitamine C en D het nieuwe hamsterproduct.”

Ook bij het Haarlemse filiaal aan de Generaal Cronjestraat een stormloop. „De mensen stonden al voor de deur”, zegt een verkoopster. De vijf potjes op voorraad waren zo weg. „Normaal verkopen we het helemaal niet veel.” De stormloop verbaast haar niet. „Mensen zijn net schapen”, zegt nuchter. Ook bij Holland & Barrett in de Leidse Haarlemmerstraat is het voedingssupplement uitverkocht.

Bij Etos Kerkelanden in Hilversum is de vraag naar resveratrol groot. „Meteen de eerste klant wilde het al. Maar we hebben het niet. We hopen het woensdag in huis te hebben.” Bij DA drogisterij en parfumerie Van den Brand aan de Amsterdamstraat in Haarlem hetzelfde probleem. „Normaal wordt er nooit naar gevraagd. Nu het bij Jinek was wil iedereen het hebben. Het kan geen kwaad, het is een voedingssupplement.” Vooral klanten met overgewicht vragen naar het product. „We overwegen het nu wel in te kopen.”

Consumentengedrag

Op Twitter wordt de spot gedreven met de hamsterwoede. „Ik werk nu al ruim vier jaar in een reformwinkel, maar nog nooit kwamen er na een televisieprogramma/talkshow zoveel mensen om een bepaald product vragen”, twittert Rick van Leeuwen. „En dat terwijl de werking ervan nog helemaal niet bewezen is. Tamelijk bizar hoe het consumentengedrag zich ontwikkelt gedurende een crisis.”

Peter van der Voort van het UMC Groningen meldde als een van de eerste artsen dat de meeste coronapatiënten op de intensive care te zwaar zijn. Door buikvet heb je bij overgewicht sowieso al meer leptine, maar het coronavirus zorgt ervoor dat er nog meer in je bloed zit, vertelde hij aan tafel bij Jinek. Leptine vermindert het hongergevoel, maar kan ook trombose veroorzaken. „En dat zien we bij deze patiënten. Meer trombose in de aderen, maar ook in de slagaderen.”

Het voeddingssupplement resveratrol, dat ook zit in rode druiven, blauwe bessen, bosbessen, pinda’s, cacao, cranberry’s en pistachenoten, kan leptine mogelijk verlagen. Het is nog niet wetenschappelijk onderzocht of op patiënten getest. Van der Voort hoopt dat als je het middel al vroeg in de ziekte inneemt, ’het niet zo ernstig verloopt dat je naar de intensive care hoeft’. „Dat zou het mooiste zijn.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.