Herdenkingen 4 mei in regio zijn stemmig anders

Kransen en erewacht in Lisse.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

We hadden het allemaal anders voorgesteld. Met die zin begon de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn toespraak tijdens de dodenherdenking. ,,75 jaar is immers niet niks en we wilden daarvoor graag goed uitpakken. Maar vandaag, juist op deze dag, blijft de Pieterskerk beklemmend leeg. Wij herdenken de slachtoffers van oorlogsgeweld door juist niet samen te komen, maar op veilige afstand van elkaar te blijven.’’

Het coronavirus gooide gisteren in de hele regio de plannen in de war die eerder bedacht waren voor de jubileumeditie van 4 mei. Lege in plaats van volle pleinen, lokale tv-uitzendingen in plaats van openbare herdenkingen, en enkele solitaire kransen in plaats van een massale bloemenhulde.

Dit terwijl het toch ging om ’de laatste grote herdenking en viering van het eind van de Tweede Wereldoorlog waarbij nog mensen aanwezig zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt’, zo merkte Lenferink op. ’De oorlog was en is nog steeds een met veel emotie omgeven tijd.’

Niet iedereen kon aan de gewijzigde situatie wennen. Bij de herdenking van de gevallenen, ’s middags bij Haagsche Schouw naast begraafplaats Rhijnhof, kwamen toch enkele tientallen bezoekers opdagen. Zij moesten op last van de politie weer vertrekken.

Trompegtter Last Post Kaag & Braassem
© Foto Hielco Kuipers

Bij dat oorlogsmonument schoolden de burgemeesters samen uit Leiden, Voorschoten en Oegstgeest om de speech van hun Katwijkse collega Cornelis Visser te beluisteren.

De herdenkingen in de regio werden ook op verschillende tijdstippen gehouden om een ongenode toestroom te voorkomen. In Lisse gebeurde dat bijvoorbeeld al in de ochtend en in Voorschoten had de kranslegging om 12.30 uur plaats.

De taptoe wordt geblazen in Leimuiden.
© Foto Hielco Kuipers

In de loop van de middag werden de monumenten in de drie kernen van Teylingen eveneens met kransen verfraaid. ,,Dus geen moment van zwijgend samenzijn op 4 mei’’, aldus burgemeester Carla Breuer. ,,Maar oneindig veel kleine herdenkingen: elk in ons eigen huis in Warmond, Voorhout of Sassenheim.’’

Ondanks de bescheiden schaal van de gedecimeerde bijeenkomsten waren ze uiterst stemmig. Even na vijf uur blies Daniël Sonneveld van Jong K&G de Taptoe bij monument De Naald in de Leidse Kooi.

Medewerkers van de lokale omroep Sleutelstad registreren de herdenking bij de Naald in De Kooi.
© Foto Hielco Kuipers

Dat gebeurde in een vrijwel lege omgeving in aanwezigheid van alleen Gerda van den Berg van corporatie De Sleutels, loco-burgemeester Fleur Spijker en enkele leden van de familie Dubbeldeman. Zij vertegenwoordigden de nabestaanden van de slachtoffers die in de Leidse volkswijk vielen.

Een uur later, in de lege Pieterskerk legde Lenferink een link tussen coronabeperkingen en vrijheid: ’We moeten blijven vechten voor onze vrijheid en voor het behoud van een moreel kompas bij ons handelen. Zonder kunnen we niet.’

Haagsche Schouw: krans Leiden, Katwijk, Vorschoten, Oegstgeest
© Foto Hielco Kuipers

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.