Bekijk hier alle video’s van onze alternatieve dodenherdenking in Leiden en omstreken

LEIDEN

Door de coronamaatregelen is de dodenherdenking dit jaar anders dan andere jaren. Wij zijn de regio ingegaan om video’s te maken zodat we op deze alternatieve manier alsnog de doden kunnen herdenken.

Leiden | Voorzitter stichting Dodenherdenking Leiden vertelt wat hij dit jaar gaat missen

Oegstgeestenaar Ton Kohlbeck is voorzitter van de stichting Dodenherdenking Leiden. Bij het oorlogsmonument bij Molen de Valk vertelt hij wat ‘Saar’ dit jaar allemaal gaat missen. (bekijk de video boven het artikel)

Roelofarendsveen | Voorzitter Comité 4 en 5 mei steekt bewonders hart onder de riem

Maartje de Koning is voorzitter van het Comité 4 en 5 mei in Kaag en Braassem. Bij het oorlogsmonument in Roelofarendsveen steekt zij de bewoners van het dorp een hart onder de riem en roept zij iedereen op om op 5 mei de vlag uit te steken.

Zoeterwoude | Noodlanding van Amerikaanse bommenwerper in Zoeterwoude

Op de plek waar op 22 februari 1945 een Amerikaanse bommenwerper een noodlanding maakte in Zoeterwoude, vertelt Jack Luiten het verhaal dat hij vandaag eigenlijk aan een groep schoolkinderen had willen vertellen. Over hoe de bemanning de onzachte landing wonderwel overleefde, maar hoe het wrak vier dagen later voor dood en verderf zorgde toen een Britse jachtvlieger probeerde het toestel te vernietigen.

Noordwijk | Sterre (17) draagt gedicht ’Inbeelden’ voor

De 17-jarige Sterre Schreuder zou deze vierde mei haar gedicht ‘Inbeelden’ voordragen bij de Dodenherdenking. Nu dat niet door kan gaan, doet ze haar verhaal voor de camera. Het filmpje is aangeleverd door de gemeente Noordwijk.

Leiden | Het verhaal achter de witte panelen bij de fietsenstalling op het Stationsplein

De Leidse archeoloog Ruurd Kok schreef de afgelopen jaren verhalen voor het Leidsch Dagblad over oorlogssporen in Leiden en omgeving. Speciaal voor deze Dodenherdenking neemt Kok ons mee langs vier plekken waar de herinnering aan de periode 1940 – 1945 levend wordt gehouden.

Hoe zit het bijvoorbeeld met die witte panelen met zwarte figuurtjes die op het Stationsplein in Leiden zijn aangebracht bij de fietsenstalling onder Perron 1? Welk oorlogsverhaal wordt daar eigenlijk verteld?

Leiden | Gevechten bij de brug over de Oude Rijn

In de meidagen van 1940 werd er flink gevochten bij de brug over de Oude Rijn bij hotel Het Haagse Schouw. Maar ook later in de oorlog speelden hotel en brug een rol bij zowel de bezetting als het verzet.

Leiden | Witte T

Naast veel voordeuren in de betere buurten van voor de oorlog is een witte letter T naast de voordeur geschilderd. Ook daarachter gaat een verhaal schuil dat stamt uit de bezettingstijd.

Leiderdorp | Bunker aan de rand van Leiderdorp

Een bunker aan de rand van Leiderdorp is natuurlijk een wel heel tastbaar overblijfsel van de oorlog. Maar wat was eigenlijk het nut van deze betonnen kolos?

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.