Premium

Kritiek op Leidse bouwproject Lead verschuift richting gemeente

Kritiek op Leidse bouwproject Lead verschuift richting gemeente
Links, in plaats van de twee rechthoekige gebouwen, moet Lead komen langs de Willem de Zwijgerlaan.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het Lead-project is ontegenzeggelijk een van de meest omstreden bouwplannen van Leiden. Maar tegen de opvatting dat de inspraak van bewoners uit Nieuw Leyden en de omgeving van de Willem de Zwijgerlaan niet voldeed, daar verzet Red Company uit Rotterdam zich uitdrukkelijk tegen.

In een rijk geïllustreerd boekwerk van 283 pagina’s verdedigt de Rotterdamse projectontwikkelaar de handelwijze in de afgelopen anderhalf jaar, sinds de introductie van het plan voor drie hoge flats. Die periode eindigde eind vorige maand met een definitieve vergunningaanvraag. ’Vanuit Red Company zetten wij ons graag in voor de constructieve voortzetting van het contact.’

Red-directeur Nanne de Ru was al zeker een jaar bezig met het gebied toen hij in augustus 2018 zijn plannen ontvouwde. Hij wilde op de plaats van het bestaande KPN-complex en het Monuta-gebouw drie forse flats bouwen. Een daarvan moest met 115 meter de hoogste van de stad worden.

Zoals te verwachten viel, ontstond een storm van protest bij buurtbewoners. Aanvankelijk was de kritiek vooral gericht tegen de hoogte en omvang van het project, later ook tegen de verwachte verkeerstoename en parkeerdruk. Het opzetten van een stadsreferendum over het plan mislukte, maar kreeg nog wel circa 4.000 steunbetuigingen.

Red Company meldt meermaals in het dikke relaas dat het er alles aan heeft gedaan om bewoners inzicht te geven in de plannen. Die zijn ook op enkele kleine punten aangepast. In de afgelopen anderhalf jaar regende het – met uitzondering van de periode rond de mislukte peiling - workshops, informatiebijeenkomsten en -brieven, gespreksrondes en webinars.

Mede daardoor hebben veel tegenstanders van het project hun pijlen de laatste tijd ook vooral gericht op de gemeente en de plaatselijke politiek. Op het twitteraccount met de naam stop_lead is het de lokale overheid die ervan langs krijgt. ’Graag duidelijkheid over de procedure gemeente Leiden’, schrijft bezwaarmaker Nick Smit. ’Mijn mailbox stroomt inmiddels vol met mensen die bezwaar willen maken en zich afvragen of dit al het moment is.’

Van het stadsbestuur komt geen stevig boekwerk om de eigen aanpak tot nu toe te verdedigen. De verantwoording volgt op 16 maart 2022, bij de eerstvolgende raadsverkiezingen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.