Bibliotheken Leiden en Bollenstreek weer open, Katwijk en Alphen wachten nog

Bibliotheek Roelofarendsveen, aan het Schoolplein.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De openbare bibliotheken in Leiden, Oegstgeest en de Bollenstreek gaan vandaag (maandag 11 mei) weer open. In Katwijk, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar en in de Rijn- en Veenstreek moeten lezers nog even wachten voor het zover is.

De bibliotheek in de Leidse Nieuwstraat is voorlopig de enige vestiging van BplusC die weer open is, zij het beperkt. Op alle middagen, van maandag tot en met vrijdag (van 13.00 tot 16.00 uur), kunnen leden hier terecht voor het ophalen en inleveren van boeken. Ook de Leiderdorpse lezers kunnen in de Nieuwstraat boeken lenen. De computerafdeling is gesloten en ook het leescafé blijft dicht.

Alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek zijn weer open op de normale openingstijden. Dat betekent dat lezers in Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen naar de hun vertrouwde adressen kunnen.

Bibliotheek Katwijk gaat op 18 mei gedeeltelijk open, met een beperkte dienstverlening. In de hoofdvestiging aan de Schelpendam en in de vestiging Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan is het dan mogelijk om boeken te lenen en in te leveren. De bibliotheken in de Burgt in Rijnsburg en in het Dorpshuis in Valkenburg volgen een week later, op 25 mei. Computers en leestafels zijn nog niet te gebruiken. Tot 18 mei is er een afhaalservice bij de hoofdvestiging in Katwijk.

Alphen

Regionale bibliotheekorganisatie Rijn & en Venen heeft nog geen openingsdatum, maar verwacht de hoofdvestiging op het Aarplein in Alphen-centrum snel open te doen. ,,Dat wordt waarschijnlijk begin volgende week’’, zegt een woordvoerder.

Voor de negen overige vestigingen in dorpskernen is het nog zoeken naar een geschikte manier om open te kunnen. Deze filialen worden door vrijwilligers gerund, die veelal ouder zijn en in een ’risicogroep’ vallen wat betreft ernstige complicaties bij covid-19. ,,We willen alleen open als dat met vaste medewerkers kan en die hebben we alleen in Boskoop en Alphen. Verder zit een aantal van onze kleinere vestigingen in scholen, dus dat is ook nogal ingewikkeld.’’

Lezers in de Rijn- en Veenstreek kunnen wel boeken reserveren en die afhalen op een van de vijf afhaalloketten in Alphen, Woubrugge, Boskoop, Nieuwkoop en Zoeterwoude-Dorp.

Ook de bibliotheek Voorschoten/Wassenaar is nog druk bezig met het voorbereiden van een heropening. Een openingsdatum is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.