Ongemakkelijke grappen in de Leidse Schouwburg zonder publiek

Rian Evers en Julia Schmitz van PS|theater zingen een lied in de lege schouwburg.
© Publiciteitsfoto
Leiden

Het oogt uiterst ongemakkelijk. Als cabaretier grappen maken op het podium voor een zaal zonder publiek.

In de Leidse Schouwburg is het experiment deze week uitgevoerd. Het resultaat is donderdagavond te zien via een ’livestream’, die in dit geval dus niet live is. Het ruim veertig minuten durende filmpje gaat in op de vraag of theater zonder publiek een toekomst heeft.

Het moeilijkst heeft de Noordwijkse comedian Esther van der Voort het. Zij was dit theaterseizoen de presentator van Lachstof, de serie cabaretvoorstellingen van aanstormend talent in Theater Ins Blau. ,,Mijn eerste keer op het podium van de Leidse Schouwburg. Ik mag schijnbaar alleen optreden als er geen publiek is’’, grapt ze.

De grap levert geen lachsaldo op. Het blijft angstvallig stil in de zaal. Er kijkt alleen een aantal medewerkers van de schouwburg mee via het videoplatform Zoom.

Rian Evers en Julia Schmitz van het stadsgezelschap PS|theater hebben het net even makkelijker. Ze zijn met zijn tweeën en zingen twee liedjes. Van liedjes worden vaker clips gemaakt zonder dat er directe respons is van het publiek. Het duo heeft de afgelopen tijd elke week een lied gemaakt voor iemand die dat verdiende. Ze zingen twee van zulke liedjes, maar concluderen na afloop bij het uitblijven van applaus toch: ,,Oeh, dit voelt ongemakkelijk.’’

Daarom gaat theatermaker en historicus Eveline van Rijswijk in op de vraag of theater zonder publiek überhaupt een optie is voor de toekomst. Ze somt eerst de voordelen op: je kunt lekker thuis blijven, je hoeft je niet netjes aan te kleden, er staat geen rij voor de wc en de artiest hoeft niet uren te reizen naar een schouwburg. Haar conclusis is toch dat theater alleen kan bestaan bij de gratie van publiek en een wisselwerking met de zaal. ,,Je wil het zweet van de acteur of musicus zien, je wil die aanstekelijke lach horen of die ingehouden snik.’’

De livestream is donderdag 14 mei om 21.00 uur te zien.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.