Leids duo-raadslid Julius Terpstra voor CDA in de Tweede Kamer

Julius Terpstra.

Julius Terpstra.© Foto CDA Leiden

Binnert Glastra
Leiden

Het Leidse CDA duo-raadslid Julius Terpstra treedt toe tot de Tweede Kamerfractie van de partij. Na het vertrek van Kamerlid Erik Ronnes, die gedeputeerde wordt in Brabant, is Terpstra de eerstvolgende op de lijst van het CDA. Terpstra wordt op 20 mei beëdigd.

Terpstra was sinds 2014 duo-raadslid voor het CDA in Leiden. Hij zat in de commissie Onderwijs en Samenleving en hield zich met name bezig gehouden met de onderwerpen sport en zorg. Wie Terpstra in Leiden opvolgt, wordt de komende weken bekend.

Terwijl Ronnes naar Brabant gaat voor een coalitie met Forum voor Democratie, liet Terpstra zich onlangs nog zeer kritisch uit over die partij. In een interview met GeenStijl zei Baudet vorige maand dat de "cultuur-marxistische linkse mainstream", waar hij het CDA onder rekent, uit is op "de vernietiging van Nederland. Massa-immigratie, EU, klimaat, al die andere dingen". Dit ontlokte een reactie van Terpstra, die opmerkte dat de coalitie met VVD, CDA en FVD, die toen nog niet rond was, "zeer gevoelig ligt binnen het CDA".

"Dan ben je best wel een een politiek dombo, @thierrybaudet", tweette Terpstra. "Naast dat termen als 'vernietigen' zeer ongepast zijn in een crisis als deze." Terpstra liet zich dit jaar vaker kritisch uit over de partij van Baudet.

Landelijk

De vorige coalitie in Brabant met het CDA viel over het stikstofbeleid. Gesprekken over een nieuwe coalitie met FVD leidden tot verzet binnen de partij. De landelijke kopstukken van het CDA benadrukten meermaals dat de samenwerking met Forum in Brabant wat hen betreft los moet worden gezien van de landelijke politiek.

Fractievoorzitter Joost Bleijie bedankt Terpstra voor zijn inzet en roemt met name het werk dat hij verzette voor verschillende Leidse voetbalclubs, de ontwikkeling van het Roomburgerpark en de inzet voor een sociaal Leiden. ,,We zijn als Leidse CDA-afdeling trots dat we met Julius een Leids Kamerlid krijgen en wensen hem bij het werk in de Kamer het allerbeste. Ze hebben er in Den Haag in ieder geval een kundige en bevlogen volksvertegenwoordiger bij.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.