Leidse scheikundige stelt vast: Nare herinneringen vervagen met lichaamseigen ’marihuana’

Niet alleen in wietrook, maar ook in ons eigen lichaam zijn marihuana-achtige stoffen te vinden. Ze helpen ons om angstige ervaringen te boven te komen.
© Foto ANP
Leiden

Anandamide, ook wel aangeduid als ’lichaamseigen marihuana’, blijkt een rol te spelen bij het doen vervagen van angstige herinneringen. Een internationaal team onderzoekers, waartoe ook de Leidse hoogleraar scheikunde Mario van der Stelt behoort, heeft nu een chemische verbinding gemaakt die de aanmaak van anandamide kan remmen. Ze hopen zo psychiaters aankooppunten te bieden voor een betere behandeling van angststoornissen.

In 2018 ontving Van der Stelt een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO. Hij gebruikte het geld voor het opzetten van een internationaal onderzoeksteam, dat onderzoek doet naar endocannabinoïden. Zo worden de chemische verbindingen genoemd die ons lichaam zelf maakt om ons tot rust te brengen na een nare, stressvolle of angstige ervaring.

Eén van die endocannabinoïden is anandamide. Van der Stelt en zijn team ontwikkelden een chemische verbinding die de aanmaak ervan remt. Ze noemden het Lei-401. Muizen die Lei-401 kregen toegediend, bleken angstige ervaringen niet te vergeten. ,,Daarnaast was het niveau van corticosteroïden (ontstekingsremmende hormonen, - red.) verhoogd’’, zegt Van der Stelt in een persbericht van de Universiteit Leiden. ,,Een hersengebied dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de stressreactie was geactiveerd. Daaruit kan je afleiden dat anandamide zorgt voor angst- en stressvermindering.’’

Nu is aangetoond dat anandamide de herinnering aan angsten vervaagt, kunnen farmaceutische bedrijven op zoek gaan naar moleculen die de afbraak ervan in het lichaam vertragen of juist naar moleculen die de aanmaak ervan stimuleren. Een van deze bedrijven zou de omstreden Zwiterse farmaceut Roche kunnen zijn, die onderzoekers aanleverde voor Van der Stelts team.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.