Wassenaarse duineik doet mee aan ’Boom van het jaarverkiezing’

De Duineik op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar heeft veel drama’s gezien tijdens de Tweede Wereldoorlog.
© Foto Wim Brinkerink
Wassenaar

De gemeente Wassenaar draagt ’een zeer bijzondere’ duineik op de Waalsdorpervlakte voor in de ’Boom van het Jaarverkiezing’.

Bij de verkiezing draait het om markante bomen met een bijzonder verhaal. Een vakjury nomineert uit elke provincie een boom. Op 28 augustus hoort de gemeente of haar duineik bij die twaalf genomineerden hoort. Daarna kan iedereen stemmen op een boom. De winnaar wordt 15 oktober bekendgemaakt.

Initiatief van de verkiezing is het SBNL Natuurfonds. Het fonds streeft naar meer bekendheid van verhalen achter de bomen.

De duineik staat naast de Bourdonklok bij het oorlogsmonument. Op die plek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vele verzetsstrijders en anderen - tussen de 250 en 280 - door de Duitsers gefusilleerd. Na de oorlog zijn zeven belangrijke collaborateurs onder wie Anton Mussert er geëxecuteerd.

De duineik is getuige van die periode. Vrijwel alleen de kroon staat bovengronds. De stam ligt bijna geheel ondergronds, net zoals de verzetsstrijders daar lang onder de grond hebben gelegen.

De eik heeft een omtrek van meer dan vier meter, waardoor de leeftijd geschat wordt op tussen de 120 en 180 jaar. ,,Deze eik is dus met recht een monument, en gezien zijn plek en wat hij allemaal heeft gezien tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer speciaal monument’’, vindt de gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.