Woonhuis Pilgrim William Brewster teruggevonden in ’Stinksteeg’ in Leiden

Twee foto’s van de zijmuur van het bestaande pand. Op de rechterfoto heeft Erfgoed Leiden het 16de-eeuwse muurwerk ingekleurd.
© Foto Erfgoed leiden
Leiden

William Brewster, één van de Pilgrims die in 1620 met de Mayflower vanuit Leiden naar Massachusetts vertrok, woonde in een tweekamerhuisje dat - althans deels - nog bestaat. Erfgoed Leiden maakte een reconstructie van zijn huis op basis van vooral onderzoek van het bouwhistorische bureau MoNed, en presenteert het op zijn website als ’vondst van de week’.

Brewster (1568-1644) behoorde bij het groepje van zo’n honderd religieuze vluchtelingen dat in 1608 vanuit Engeland uitweek naar Amsterdam, en het jaar daarop naar Leiden. Hij had theologie gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge.

In Leiden kwam hij aan de kost door Engelse les te geven aan studenten. Daarnaast was hij de gangmaker achter de Pilgrim Press, een illegale uitgeverij van anti-anglicaanse protestantse boeken en pamfletten.

Het 19de-eeuws achterhuis dat nu aan de Willam Brewstersteeg staat, bevat een gevels en zijmuren van een ouder, 16de-eeuws huisje.
© Foto Erfgoed Leiden

Brewster woonde in de Stinksteeg, een doodlopend straatje dat zijn ingang had in de Pieterskerk-Choorsteeg. Vorig jaar stelde MoNed tijdens bouwhistorisch onderzoek vast dat de voorgevel en de zijmuren onderdeel zijn geworden van een nog bestaand 19de-eeuws achterhuis.

Hieruit blijkt dat het ’Brewsterhuisje’ alleen een begane grond had met een hoge zolder. Wie de toenmalige Stinksteeg, nu William Brewstersteeg bezoekt, kan in de muur die verschillende bouwperioden nog goed zien.

Het huis was hoogstwaarschijnlijk een bedompte bedoening, want het had amper ramen.

De Brewstersteeg wordt vaak voorgesteld als ’de plaats van de Pilgrim Press’, maar het is waarschijnlijker dat Brewster thuis, bij het schaarse licht van hooggeplaatste ramen, alleen het zetsel maakte. Het drukwerk besteedde hij uit aan de vele drukkerijen die Leiden destijds had.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.