Premium

Coronakunst op allerlei plekken in de Leidse binnenstad te zien

Coronakunst op allerlei plekken in de Leidse binnenstad te zien
Joosje Bosch (links) geeft aan museumdirecteur Meta Knol uitleg over haar arm van zeep.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Gedichten luisteren op de Burcht, een uitgestoken arm van zeep en een vogelhuisje in de vorm van een coronavirus. De Leidse binnenstad wordt een week lang verrijkt met kunstwerken, die geïnspireerd zijn op de huidige coronacrisis.

Twaalf kunstenaars van het Leidse kunstcollectief ROEM hebben de afgelopen vier weken aan deze creaties gewerkt. Ze deden dat in opdracht van Museum De Lakenhal, dat ze carte blanche gaf om de impact van het coronavirus op de maatschappij in beeld te brengen.

Museumdirecteur Meta Knol en cultuurwethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) fietsten vrijdagmiddag langs de kunstwerken. De fietsrit vormt de symbolische opening van de openluchttentoonstelling.

De tocht begint op de Burcht, waar een telefoon nodig om ten volle van de kunstwerken te kunnen genieten. Door een nummer te bellen kan worden geluisterd naar gedichten van Annemieke Dannenberg. Het scannen van QR-code leidt naar vier botanische sprookjes van Vita Kiewiet de Jonge, die muzikaal omlijst worden door een aantal musici van het Residentie Orkest.

Op de Hooglandse Kerkgracht zouden normaal gesproken nu de kunstwerken staan van de jaarlijkse openluchttentoonstelling Beelden in Leiden. Ook die is afgeblazen. Er is nu wel het werk van vier ROEM-kunstenaars te zien. Zo staan er aan het begin van het schelpenpad twee geschilderde figuren. De ene is gehuld in een slobberige joggingbroek, een makkelijke trui en een sok met een gat erin. ,,Ik droeg soms dagenlang dezelfde kleren’’, vertelt maakster Johanna Breuch. ,,Wat maakt het uit als je toch de deur niet meer uitkomt? Maar als ik een keer boodschappen moest doen, dan dofte ik me helemaal op.’’ Dat wordt door de tweede figuur uitgebeeld.

Op de Botermarkt hangt een arm van zeep, een creatie van kunstenares Joosje Bosch. ,,Een hand geven is opeens een smerig iets geworden’’, vertelt ze. ,,We wantrouwen handen schudden, maar vertrouwen zeep. Daarom heb ik een afgietsel van mijn eigen arm gemaakt van zeep. Deze hand kan daarom wel aangeraakt worden.’’

Maarten Slof bevestigde een vogelhuisje van keramiek aan een hoekpand op de Lange Mare. Het heeft de vorm van een coronavirus met van die lange uitsteeksels. ,,Ik had ’m in een boom willen hangen, maar dat mag niet van de gemeente’’, zegt hij. ,,Door de coronacrisis is de stad stiller en daardoor horen we de vogels beter. De vogel werd voor mij daarom het symbool van deze crisis.’’

Meta Knol en Yvonne van Delft zijn onder de indruk van de creativiteit van de jonge kunstenaars. De kunstwerken blijven te zien tot en met vrijdag 22 mei. Op de website www.roemleiden.nl is een routekaart te vinden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.