Premium

Plan voor woontorens aan de Plesmanlaan in Leiden, in de plaats van schaatshal en garages

Plan voor woontorens aan de Plesmanlaan in Leiden, in de plaats van schaatshal en garages
De directie van Motorhuis wil best ruimte maken voor woningbouw aan de Vondellaan en Plesmanlaan.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

De autodealers Motorhuis en Mercedes-Benz Leiden en de schaatshal aan de Vondellaan maken, als het aan de gemeente Leiden ligt, plaats voor woningbouw. In het gebied dat de gemeente Vondelkwartier noemt, zouden aan de kant van de Plesmanlaan tot zeventig meter hoge woontorens kunnen komen. Richting de huidige woningen in de Lage Mors zou drie woonlagen het maximum zijn.

Deze week besloten burgemeester en wethouders dat er een gebiedsvisie moet komen voor dat gebied.

Directeur Jelle Hassefras van autobedrijf Motorhuis bevestigt dat er met de gemeente wordt gepraat over woningbouw in het gebied. ,,Maar het is wel redelijk prematuur’’, zegt hij.

Volgens Hassefras zou Motorhuis met een veel kleinere vestiging, een dealerpaviljoen noemt hij het, aan de Vondellaan blijven. Voor de overige activiteiten zou in Leiden of in een van de buurgemeenten ruimte moeten worden gevonden.

,,Er zijn gesprekken gaande tussen ons vastgoedbedrijf en de gemeente Leiden. Ons alternatief is nog niet helder. En dat alternatief moet er wel komen.’’

Het zou dus nog een tijdje kunnen duren, maar ’we zijn wel gewend dat dingen ook snel kunnen gaan’, zegt Hassefras. En tegen de verhuizing ziet hij niet op. ,,Dat hebben we vaker gedaan.’’

Voor de directie van Mercedes-Benz Leiden is het nieuws dat er plannen zijn voor woningbouw op de plek van zijn bedrijf. ,,Maar wij zijn ook niet de eigenaar van het pand’’, zegt een woordvoerder. Voorzitter Jos Arts van de stichting Schaatshal Leiden weet wel van de plannenmakerij en vind dat een goede zaak. ,,Wij gaan daar toch weg, op termijn, en je kunt daar iets moois van maken.’’

De gemeente noemt het Vondelkwartier ’een overgangsgebied tussen het stadse en levendige Stationsgebied en de rustige woonwijk de Mors’. Woningbouw moet er aansluiten op de bestaande bebouwing, maar aan de kant van de Plesmanlaan en het spoor kunnen bouwers de lucht in. Leiden denkt daar aan woontorens van rond de twintig verdiepingen.

Aan bewoners en bedrijven in de wijk wordt om te beginnen gevraagd om deze en volgende maand mee te denken over de gebiedsvisie. In juli zouden burgemeester en wethouders er dan een besluit over kunnen nemen en in het najaar de gemeenteraad. Die gebiedsvisie is dan het uitgangspunt voor bouwplannen in het gebied.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.