Premium

Pilgrimjaar met online uitzending geopend [video]

Pilgrimjaar met online uitzending geopend [video]
Marlijn Kok (l) en Michaël Roumen bij het begin van de uitzending.
© Foto Emile van Aelst
Leiden

Het Pilgrimjaar in Leiden is geopend. In een vier uur durende uitzending op Youtube, Facebook en Instagram deden presentator Michaël Roumen en stadsgids Marike Hoogduin afgelopen zaterdagmiddag alle musea en plaatsen aan die een connectie hebben met de Pilgrims.

Het was voor zover bekend voor het eerst dat zo’n lange live uitzending via Youtube en sociale media werd gestreamd. Er had veel fout kunnen gaan, maar projectcoördinator en internetpionier Marlijn Kok van ’Leiden400’ zegt dat het programma verliep zoals gepland. De filmpjes die de beelden van de live wandeling moesten afwisselen, startten precies op het goede moment. Alleen de eerste vijf minuten van de uitzending was er geen geluid.

Weinigen zullen de uitzending van begin tot eind hebben bekeken, daarvoor was het toch een te lange zit. De uitzending bereikte in totaal 48.451 ’unieke IP-adressen’, via Youtube en vooral via groepen op Facebook, zoals Stad van Ontdekkingen, Mayflower400NL en de Mayflower Society.

Het aantal kijker ligt vermoedelijk hoger, door samenkijken. Kok verwacht dat het bereik nog zal toenemen door uitgesteld kijken. De video blijft beschikbaar.

De online opening was een alternatief voor een feestelijke bijeenkomst die op 27 maart moest plaatshebben in Museum De Lakenhal. Goed, zegt programmadirecteur Michaël Roumen, er kwam dan geen ’champagne voor vips’ aan te pas, wel was de opening ’nu echt voor iedereen’. In De Lakenhal hadden hooguit 500 belangstellenden gepast.

Zeker is dat de monumentale stad mooi uitkwam in het het zonnige, koele zaterdagavondlicht. Er stond geen wind, dus de gevels spiegelden zich in het zwartglanzende water van de Oude vest en het Rapenburg. Het was je reinste Leidenporno.

Bevreemdend was de uitzending soms wel. Gids Marike Hoogduin herhaalde vaak de mededeling dat het stadsbeeld ’allemaal niet erg veranderd is’ ten opzichte van de situatie in 1620. Dat stond in schril contract met uitspraken van historicus Theo Pronk van de Hidden City Foundation.

Hij wil met digitale middelen een realistisch beeld geven van plekken in de stad waarmee de Pilgrims vertrouwd moeten zijn geweest. Pronk liet zien dat Leiden er in 1620 juist heel anders uitzag, met andere gebouwen, andere gevels en met grachten die nu straten zijn.

Niet iedereen zal zich hieraan hebben gestoord. Mede-organisatoren en nakomelingen uit het Verenigd Koninkrijk en uit de VS meldden in reacties dat zij van ’elke minuut’ genoten. Sinds 1897 houdt de prestigieuze Mayflower Society de herinnering aan de Pilgrims hoog. Ze helpt ook afstammelingen met hun genealogie. Sommige ’Mayflower descendants’ begroetten elkaar dan ook met een vrolijk ’hi cousin!’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.