Premium

Boekingen voor zomervakanties in Noordwijk en Katwijk komen langzaam op gang

Boekingen voor zomervakanties in Noordwijk en Katwijk komen langzaam op gang
Rozemarijn Dees: „We hebben zoveel in het voorseizoen gemist, dat we er vanaf de zomer vol voor moeten gaan.”
© Foto Hielco Kuipers
Noordwijk / Katwijk

De telefoon rinkelt tijdens het gesprek verschillende keren. Het klinkt als muziek in de oren van Rozemarijn Dees. De eigenares van camping De Zuidduinen in Katwijk ziet dat de boekingen voor een zomerverblijf gestaag op gang komen.

„Voor de zomer gaat het heel hard”, zegt Dees. „Mensen staan weer te popelen”, concludeert Ferry van den Burg van de Noordwijkse camping De Duinpan. „Ik heb zaterdag veel aan de telefoon gezeten”, laat Nico Stokman, eigenaar van het Noordwijkse Hotel Astoria, weten.

Rozemarijn Dees merkt dat de behoefte aan vakantie in eigen land groot is. „Normaal krijgen we veel aanvragen van Duitsers, maar zij blijven voorlopig in eigen land. Het zijn nu juist veel Nederlanders die boeken. Zij zien een vakantie in Frankrijk, Italië of Duitsland nu even niet zitten. De boekingen gaan hard.”

Dees heeft het dan specifiek over de periode na 1 juli. Tot die tijd zijn de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op last van de overheid gesloten. Dees snapt daar maar weinig van. „Toiletten bij tuincentra, dierenparken en pretparken zijn wel open, maar bij ons mag het niet.”

Voorlopig kan ze daardoor alleen gasten ontvangen die in caravan of camper over een eigen chemisch toilet beschikken. „Daarom is de camping nu bewust niet helemaal vol. Met Hemelvaart is maximaal de helft bezet. Als het dan goed gaat, willen we naar driekwart met Pinksteren.” In de zomer moet alles weer volop draaien. „We hebben zoveel in het voorseizoen gemist, dat we er dan wel vol voor moeten gaan.”

Bloemetje

Een dorp noordelijker zijn de ervaringen vergelijkbaar. „De al gemaakte boekingen zijn er nog steeds”, zegt Van den Burg. Hij kan bij De Duinpan vertrouwen op een vaste klantenkring. „Zowel Nederlanders als Duitsers. Ze komen ook om ons een hart onder de riem te steken en brengen een bloemetje of zelfgebakken cake mee. Dat is hartverwarmend.”

Vooral tijdens de bouwvak begint de bezetting weer op niveau te komen, maar dat is lang niet genoeg om een verloren jaar goed te maken. ,,We missen nu al de helft van het seizoen en we kunnen niet als een fabriek even de productie opvoeren om dat verlies goed te maken.”

Van den Burg houdt in zijn achterhoofd rekening met nog komende tegenvallers. Zo is voor de seizoensplekken voor een heel jaar aan huur en toeristenbelasting betaald, terwijl de camping een tijd lang niet toegankelijk was. Dat de Europese Unie kritisch is over het gebruik van vouchers helpt evenmin.

Nadenken

Ook Stokman van Hotel Astoria ziet de markt weer langzaam in beweging komen. „Maar het is niet zo dat er al een run is. Vroeger was het zo dat maanden vooraf werd geboekt, tegenwoordig gaan mensen in juni nadenken over wat ze gaan doen. Ze wachten af wat het weer doet en daar komt nu de corona nog bij.”

„Toch trekt het aan. Hoewel de meeste reserveringen via de site lopen, heb ik zaterdag veel aan de telefoon gehangen. De mensen willen vooral informatie: weten wat open is, of het strand begaanbaar is, maar ook wat wij doen tegen corona. Die interesse - vooral uit eigen land - stemt hoopvol, maar het moet zo langzamerhand ook wel gaan gebeuren.”

Communicatie

Noordwijk Marketing probeert waar mogelijk de bedrijven tot steun te zijn. „We willen de toeristen veilig kunnen opvangen. Daar denken wij over mee en we besteden daar aandacht aan in onze communicatie”, zegt directeur Quirine Kamphuisen.

„We zijn al bezig met het ontwikkelen van een reclamecampagne voor als de deuren weer open mogen. Die zal vooral inspelen op de gedachte van gezond en veilig genieten in Noordwijk. Maar eerst even afwachten wat premier Rutte dinsdag gaat zeggen”, aldus Kamphuisen.

Stokman heeft daar wel gedachten bij: „Ik hoop dat hij zegt dat mensen niet langer thuis moeten blijven. Zolang dat van kracht is, gebeurt er weinig. En ik hoop dat de restaurants voor Pinksteren weer open mogen.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.