Premium

Groep artsen van LUMC en TNO: Gezonde leefstijl biedt de beste kans tegen het coronavirus [video]

Groep artsen van LUMC en TNO: Gezonde leefstijl biedt de beste kans tegen het coronavirus [video]
De bekende Leidse internist Hanno Pijl is een pionier op het gebied van de leefstijlgeneeskunde.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Zolang er geen vaccin tegen het coronavirus is, zit er maar één ding op. Door gezond te leven en onze weerstand te vergroten, maken we een betere kans om een infectie goed door te maken. Het samenwerkingsverband ’Lifestyle4Health’, een groep artsen van het LUMC en TNO, komt met een serie leefstijladviezen waarmee Nederlanders de coronapandemie ’het hoofd kunnen bieden’.

De artsen van Lifestyle4Health presenteerden dinsdag een ’wetenschappelijke notitie’. Daarin tonen zij aan dat lichaamsinfecties en een verminderde weerstand als het ware een rode loper uitleggen voor het coronavirus.

Het virus maakt vooral slachtoffers onder diegenen die toch al een kwetsbare gezondheid hebben, doordat zij last hebben van type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en overgewicht. Wie gezond en vitaal is, zal beter in staat zijn om een aanval van het virus te weerstaan.

De Leidse hoogleraren Niels Chavannes, Hanno Pijl en Jessica Kiefte waarschuwen vooral voor de gevaarlijke, ontregelende rol van insuline en leptine bij het ontstaan van lichaamsontstekingen. Deze hormonen veroorzaken bij patiënten met overgewicht overal in het lichaam, maar vooral in de lever en in de spieren, milde ontstekingen.

Het coronavirus lijkt zijn verwoestende weg door het lichaam te vinden door zich juist in die al ontstoken cellen te nestelen. In elk geval blijkt uit ’zeer recent onderzoek’ dat Covid-19-patiënten die op de intensive care beademd moesten worden, een vijfmaal hogere leptineconcentratie hadden dan controlepersonen. ,,Dat komt door het overgewicht van deze patiënten, maar mogelijk speelt ook Covid-19 hierin een rol.’’

Wat te doen? Een betere afweer is geen kwestie van één nacht. Toch doet internist Yvo Sijpkens van Medisch Centrum Haaglanden, ook lid van Lifestyle4Health, enkele aanbevelingen waarmee we onze ’natuurlijke antivirale weerstand kunnen versterken’. Ten eerste: eet voedsel dat rijk is aan vitamines, zoals lever, vis en boter (A), groente, noten (B), zuivel (B12) en citrusvruchten, bloemkool, broccoli, paprika en bladgroente (C).

(Tekst gaat door onder het filmpje)

Sijpkens raadt aan niet vaker te eten dan drie keer per dag. Honger brengt opruim- en herstelacties op gang en houdt bloeddruk en bloedsuikers laag. Het veelgeprezen ontbijt mag best eens een keer worden overgeslagen. Dan de gebruikelijke adviezen: rook niet, drink ’liefst in het geheel geen alcohol’, ga op tijd naar bed, ga in de zon, blijf in beweging. Een dagelijks wandelingetje of fietstochtje doet al veel goed.

In maart was er een run op het voedingssupplement resveratrol. Dat zou het leptinegehalte in het bloed verlagen. Lifestyle4Health noemt het supplement niet, maar raadt wel voedsel aan dat de ontstekingsremmer bevat, zoals druiven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.